Η Ρουμανική αγορά πληροφορικής κατακτάει τον κόσμο

Ο κλάδος πληροφορικής της Ρουμανίας αναπτύσσεται σταθερά για πάνω από μια δεκαετία και οι ειδικοί αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό. Και η διεθνής επιτυχία αρκετών τοπικών εταιρειών πληροφορικής φαίνεται πως υποστηρίζει τις προσδοκίες τους αυτές.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι τοπικές εταιρείες ξεκίνησαν να αναπτύσσουν λογισμικό για ξένες εταιρείες, κάτι που έδωσε στους προγραμματιστές της χώρες την δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να ξεκινήσουν σιγά σιγά την παραγωγή δικούς τους λογισμικού και την δημιουργία νέων εταιρειών, μέσω των οποίων ξεκίνησαν να εξάγουν με επιτυχία τα προγράμματα τους στην παγκόσμια αγορά ενώ άλλοι επεκτάθηκαν μέσω εξαγορών.

Ανάμεσα τους ο πρώτος "μονόκερος" της Ρουμανικής αγοράς, η UiPath και η γνωστή σε όλους εταιρεία κυβερνοασφάλειας Bitdefender, ενώ στις πιο γνωστές ρουμανικές εταιρείες συγκαταλέγονται οι TotalSoft και Tremend

UiPath

H UiPath, ο πρώτος τεχνολογικός "μονόκερος" της Ρουμανίας είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες πληροφορικής που ξεκίνησε από τοπικούς επιχειρηματίες. Ιδρύθηκε το 2005 από τους Daniel Dines και Marius Tirca και αναπτύσσει μια πλατφόρμα για την αυτοματοποίηση διαδικασιών επιχειρησιακής ρομποτικής (RPA). Η εταιρεία έγινε ο πρώτος ρουμανικός τεχνολογικός "μονόκερος" αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 153 εκατ. δολαρίων πριν μερικούς μήνες. Συνέχισε την ανάπτυξή της και στα μέσα Σεπτεμβρίου έφθασε σε αξία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την επιπλέον χρηματοδότηση 225 εκατομμυρίων δολαρίων, από τις εταιρείες Sequoia Capital και CapitalG, δύο από τα μεγαλύτερα ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ.

Η έδρα της είναι τώρα στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία της να εκτείνεται σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το Βουκουρέστι, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκιο, τη Σιγκαπούρη, το Άμστερνταμ, το Ντουμπάι, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, Περισσότεροι από 1.500 επιχειρηματικοί πελάτες και κυβερνητικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Enterprise RPA της UiPath, σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας στο LinkedIn.

Bitdefender

Η Bitdefender, που ιδρύθηκε το 2001 από τον Ρουμάνο επιχειρηματία Florin Talpes, είναι σήμερα μία από τις κορυφαίες εταιρίες λογισμικού στον κυβερνοχώρο και την αγορά των antivirus στον κόσμο. Η εταιρεία εξυπηρετεί περίπου 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, σε συνεργασία με κυβερνητικές οργανώσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, ΜΜΕ και ιδιώτες σε περισσότερες από 150 χώρες. Έχει πάνω από 1.300 υπαλλήλους και μια ομάδα 600+ μηχανικών και ερευνητών.

Ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Florin Talpes ελέγχει τη Bitdefender, ενώ το ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο Vitruvian Partners κατέχει ποσοστό 30% στην εταιρεία. Ο όμιλος έχει άμεση παρουσία σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα ΗΑΕ, η Σουηδία και ο Καναδάς, ενώ πρόσφατα, καθιέρωσε επίσης άμεση παρουσία στην Αυστραλία μετά εξαγορά της τοπικής SMS eTech.

eMAG

ο eMAG είναι ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στη Ρουμανία. Αφού ιδρύθηκε το 2001 ως ηλεκτρονικό κατάστημα συστημάτων πληροφορικής και προϊόντων γραφείου, το eMAG εξαγοράστηκε το 2009 (51% των μετοχών) από την Asesoft Distribution. Τρία χρόνια αργότερα, το 2012, το 70% των μετοχών της eMAG αποκτήθηκε από το νοτιοαφρικανικό ταμείο επενδύσεων Naspers. Στη συνέχεια, το 2017, η Naspers έφθασε σχεδόν να ελέγχει το 80% του eMag μετά την επένδυση περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία. Ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Iulian Stanciu κατέχει σήμερα το μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία.

Το eMAG εξυπηρετεί σήμερα τέσσερις αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω γραφείων στο Βουκουρέστι, τη Σόφια, τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία, με μια ομάδα περίπου 4.000 ατόμων. Παρόλο που η eMAG είναι μια ομάδα λιανικής, είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στη Ρουμανία. Το τμήμα IT της, το οποίο αναπτύσσει τις ομάδες των διαφόρων πλατφορμών πωλήσεων, είχε πωλήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ και ομάδα 550 ατόμων το 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

TotalSoft

Μια ομάδα έξι ειδικών με επικεφαλής τον Liviu Dragan δημιούργησε το 1994 το TotalSoft στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και ίδρυσε μία από τις πιο επιτυχημένες ρουμανικές εταιρείες. Η εταιρεία είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους παρόχους συστημάτων επιχειρηματικού λογισμικού (ERP, HCM, CRM, DM και BI) στην Κεντρική Ευρώπη, με έργα σε 46 χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Το φθινόπωρο του 2016, η Logo Software Invetment, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πάροχος λογισμικού στην Τουρκία, εξαγόρασε τη TotalSoft για πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ. Πριν από αυτή τη συναλλαγή, ο πλειοψηφικός μέτοχος ήταν το ελληνικό επενδυτικό ταμείο Global Finance, με τονLiviu Dragan να είναι πια μειοψηφικός μέτοχος.

AROBS Transilvania

Ο τοπικός επιχειρηματίας Voicu Oprean ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού AROBS Transilvania στο Cluj-Napoca το 1998. Η εταιρεία είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λογισμικού στη χώρα, με περισσότερους από 750 υπαλλήλους και συνεργάτες στα τοπικά γραφεία της στην Cluj-Napoca, Tg. Mures, Baia Mare, Arad, Suceava, Iasi και Βουκουρέστι και διεθνή γραφεία στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, την Ινδονησία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.

Το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η AROBS υπέγραψε συμφωνία για την ανάληψη της SAS Grup, μιας μικρότερης εταιρείας πληροφορικής που ειδικεύεται στις υπηρεσίες διαχείρισης στόλου. Μετά από αυτή τη συναλλαγή, η AROBS έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών διαχείρισης στόλου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πάνω από 6.500 πελάτες και 85.000 οχήματα που παρακολουθούνται καθημερινά.

Tremend Software Consulting

Η Tremend Software Consulting είναι μια εταιρεία λογισμικού με 13 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη πολύπλοκων λύσεων για εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από τους ρουμάνους επιχειρηματίες Ioan Cocan και Marius Hanganu. Τώρα, έχει πελάτες σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους, έχοντας αναπτύξει πάνω από 400 υψηλής ποιότητας έργα. Οι αναπτυγμένες λύσεις έχουν πάνω από 60 εκατομμύρια τελικούς χρήστες και αναπτύσσονται από κορυφαίες εταιρείες τραπεζών, αυτοκινήτων, τηλεπικοινωνιών, οικονομικών, επαγγελματικών και ιατρικών υπηρεσιών.

Qualitance

Η Qualitance είναι μια ακόμη ρουμανική εταιρία τεχνολογίας που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, περιλαμβάνεται στην κατάταξη των Financial Times 1000 το 2017 και το 2018, και Deloitte Technology Fast 50, Inc.5000 Europe. Ιδρύθηκε το 2007 από τους Ρουμάνους Ioan Iacob και Radu Constantinescu, και προγραμματίζει ψηφιακές λύσεις υψηλής τεχνολογίας με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών.

Η Qualitance έχει γραφεία στο Βουκουρέστι, το Σαν Φρανσίσκο και το Σίδνεϊ. Το 2016, η εταιρεία εξαγόρασε το LaunchPodium, μια εταιρεία design του Σαν Φρανσίσκο, που ιδρύθηκε από τον Mike Parsons, ο οποίος προηγουμένως διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος της 215 McCann στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Laurentiu Russo ίδρυσε την εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών Softvision στο Cluj-Napoca. Από το 2016, η Softvision είναι μια παγκόσμια εταιρεία, η οποία εκτείνεται σε πέντε ηπείρους. Διαθέτει τώρα ένα δίκτυο 2800 επαγγελματιών προϊόντων, σχεδιασμού και μηχανικής σε 27 στούντιο σε 11 χώρες.

Η εταιρεία διαθέτει στούντιο σε πέντε πόλεις της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βουκουρέστι, καθώς και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Fortech

Ο όμιλος Fortech ιδρύθηκε το 2003 από τον Ρουμάνο επιχειρηματία Calin Vaduva, ο οποίος τον ελέγχει και το διαχειρίζεται. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει υλοποιήσει περισσότερα από 270 έργα για 165 πελάτες. Συνεργάζεται κυρίως με ξένους πελάτες σε βιομηχανίες όπως αυτοκινητοβιομηχανία, λιανικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική και άλλα. Η λίστα πελατών περιλαμβάνει μεγάλες διεθνείς ομάδες όπως η T-Systems, η Swisscom, η Symantec, η Pfizer και η Renault.

Χρησιμοποιώντας περισσότερους από 700 μηχανικούς λογισμικού και ανάπτυξης, η Fortech είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής στην περιοχή, επανειλημμένα συμπεριλαμβανόμενος στην κατάταξη της Deloitte από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Qubiz

Η Qubiz ιδρύθηκε από τη Marcel Anghel το 2008. Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες πληροφορικής για τις δυτικοευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, με γραφεία στις ρουμανικές πόλεις Oradea και Cluj-Napoca, πέρα ​​από την παρουσία της στην Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η Quibiz έχει μια ομάδα 170 εξειδικευμένων επαγγελματιών και έχει ολοκληρώσει πάνω από 150 επιτυχημένα έργα μέχρι τώρα.

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η Qubiz συνεργάστηκε με την Sioux, μια ολλανδική τεχνολογική εταιρία με επίκεντρο τις τεχνολογίες αιχμής και την καινοτομία.

Bittnet

Οι Ρουμάνοι επιχειρηματίες Mihai και Cristian Logofatu ξεκίνησαν την Bittnet το 2007. Τώρα, η Bittnet είναι μία από τις πιο δυναμικές τοπικές εταιρείες πληροφορικής, με οργανική αύξηση κατά 58% το 2017. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας επικεντρώνεται στην κατάρτιση στον τομέα της πληροφορικής και στην παροχή - ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποδομής πληροφορικής για κορυφαίες εταιρείες όπως η Cisco, η Microsoft, η Dell, η VMware, η HP.

Το 2017, η Bittnet εξαγόρασε τη Gecad Net, μια εταιρεία πληροφορικής για 600.000 ευρώ.

Η Bittnet είναι η πρώτη εταιρεία πληροφορικής που είναι εισηγμένη στο εναλλακτικό σύστημα εμπορίας του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

emea.gr