Διαμετακομιστικό κέντρο όλης της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης η Ελλάδα

Διαμετακομιστικό κέντρο όλης της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης στοχεύει να γίνει η χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας στην Ημερίδα με θέμα: «Συνεργασία Εμπορευματικών Κέντρων -Λιμένων, Ευρωπαϊκή Εμπειρία Προκλήσεις».

Όπως σημείωσε αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της σύμβασης του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου το οποίο θα προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών και θα συμβάλλει στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών με παράλληλη μείωση του κόστους μεταφοράς.

Για τα επόμενα έργα σε αυτό το πεδίο ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία για το διαγωνισμό στο υπόλοιπο τμήμα του Θριασίου σχετικά με το φορέα διαχείρισης του Εμπορευματικού Κέντρου, ότι σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης στο Γκόνο και προωθείται το έργο της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Βούρδας συνεχίζοντας είπε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών προσανατολίζεται κυρίως στην προώθηση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του δικτύου μεταφορών με νέα Εμπορευματικά Κέντρα σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Πάτρα.

"Η διασύνδεση των λιμενικών υποδομών με τα υπόλοιπα μεταφορικά δίκτυα, ιδιαίτερα με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, καθώς και η βέλτιστη ανάπτυξη της Εφοδιαστικής (των logistics) αποτελούν βασική μας προτεραιότητα και στρατηγικό μας στόχο" τόνισε και ολοκληρώνοντας είπε πως "έχει έρθει η ώρα να μεταβούμε σε επόμενο στάδιο και να αναπτύξουμε την αγορά παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Η αύξηση του transit φορτίου μέσω της Ελλάδας και η παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας μπορούν να γίνουν η κύρια δύναμη για την ανάπτυξη των logistics και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

του Νίκου Καραγιάννη
ypodomes.com