Από το 2019 ασφαλιστικές εισφορές για τις αποδείξεις επαγγελματικών δαπανών

Πιθανότατα από τις αρχές του 2019 θα ισχύσει η παρακράτηση και καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους τίτλους κτήσης, καθώς η απαιτούμενη υπουργική απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί νωρίτερα από το τέλος του τρέχοντος έτους. Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα είναι μειωμένες, σε 13,33% του αναγραφόμενου στην απόδειξη ποσού, όπως θα ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών.

Συμμετέχοντας σε διαδικτυακό σεμινάριο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, η κ. Βρακά επεσήμανε, μάλιστα, ότι οι νέες μειωμένες εισφορές που προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα ισχύσουν για όσους εργαζόμενους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ως οιονεί μισθωτοί.

Αναλυτικά, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραδέχθηκε ότι στο θέμα των τίτλων κτήσης υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, υποστήριξε, όμως, ότι υπάρχουν πολλά τεχνικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, τα οποία εκτίμησε ότι θα λυθούν μέχρι το τέλος του έτους, όταν και θα είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση. Σύμφωνα με την κ. Βρακά, η νέα υπουργική απόφαση αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2019 και μετά και κατά συνέπεια το ύψος των εισφορών για κύρια ασφάλιση θα είναι 13,33% και όχι 20% που ισχύει σήμερα. Συνολικά δηλαδή, για τους τίτλους κτήσης θα παρακρατούνται εισφορές ύψους 20,28% (13,33% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία).

Στον αντίποδα, εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση θα καταβάλλονται στις περιπτώσεις εργαζομένων με μπλοκάκια, που έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ως οιονεί μισθωτοί. Πρόκειται για τους εργαζόμενους με έως δύο εργοδότες που «μοιράζονται» τις εισφορές κύριας ασφάλισης, καταβάλλοντας οι ίδιοι 6,66% και οι εργοδότες τους 13,33% (συνολικά 20%). Η κ. Βρακά αναφέρθηκε και στο θέμα της εκκαθάρισης των εισφορών του 2017 για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, είναι δηλαδή και μισθωτοί παράλληλα με την απασχόλησή τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η εκκαθάριση δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Νοέμβριο.Αντίστοιχα, η εκκαθάριση των εισφορών του 2018 για όλους τους μη μισθωτούς εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019.

Εν τω μεταξύ, απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων καθώς και τις περικοπές που έγιναν με βάση τους νόμους 4093 και 4051 του 2012, σε συνταξιούχο μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Όπως επισημαίνουν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, η απόφαση στηρίζεται στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το σύνολο των περικοπών που επιβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012 είναι αντισυνταγματικό. Βέβαια, για να καταβληθούν στον δικαιούχο οι αποζημιώσεις ύψους 6.689 ευρώ από τον ΕΦΚΑ και 4.495 ευρώ από το ΕΤΕΑΕΠ (σύνολο 11.184,57 ευρώ) θα πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΝΔΙΣΥ Νίκο Χατζόπουλο, θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο να μην υποβάλει έφεση και να επιστρέψει στο σύνολο των συνταξιούχων τα δώρα και τις συντάξεις που παρανόμως μείωσε.

kathimerini.gr