Η αύξηση του ΦΠΑ φούντωσε τη φοροδιαφυγή

Από το 1 δισ. ευρώ που είχε σκοπό να προσθέσει στo ταμείο του το ελληνικό Δημόσιο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, τελικά αυτό που επιτεύχθηκε ήταν να διογκωθεί η φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των συντελεστών διεύρυνε τη φοροδιαφυγή κατά 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από ένα στα δύο ευρώ δεν κατέληξαν στον κρατικό κορβανά, παρά το γεγονός ότι τη διετία 2015-2016 αυξήθηκε ο ανώτατος συντελεστής κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα στο 24%, υπήρξαν αθρόες μετατάξεις από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον ανώτατο συντελεστή, ενώ καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου.

Οπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, το έλλειμμα ΦΠΑ (η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ) ανήλθε το 2016 στη χώρα μας στα 5,9 δισ. ευρώ (παρά την ευρύτερη χρήση του «πλαστικού χρήματος» που επέβαλαν τα capital controls), από 5,35 δισ. που ήταν το 2015 και 4,6 δισ. ευρώ το 2014, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. τα διαφυγόντα έσοδα περιορίσθηκαν στα 147,1 δισ. ευρώ.

Ενδείξεις βελτίωσης

Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των χωρών με το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ, με τη Ρουμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε.



Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συνολικά, στα κράτη-μέλη της Ενωσης, το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 147,1 δισ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας μείωση στο 12,3% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ σε σύγκριση με 13,2% το προηγούμενο έτος. Οι ατομικές επιδόσεις των κρατών-μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά.

Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε σε 22 κράτη-μέλη, εκ των οποίων η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κύπρος και οι Κάτω Χώρες εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις, με μείωση των απωλειών ΦΠΑ σε ποσοστό ανώτερο του 5% σε κάθε χώρα. Ωστόσο, το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε σε έξι κράτη-μέλη: Ρουμανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Εσθονία και Γαλλία.

Από τα στοιχεία των ελληνικών προϋπολογισμών των τελευταίων ετών, προκύπτει ότι παρά τις συνεχείς αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, τα έσοδα από την εν λόγω πηγή βαίνουν μειούμενα από το 2011 μέχρι και σήμερα. Το 2011 τα έσοδα από τον ΦΠΑ είχαν διαμορφωθεί στα 15 δισ. ευρώ. Από το έτος αυτό και μετά, παρατηρείται μείωση των εσόδων για να περιοριστούν το 2015 στα 14,3 δισ., παρά την αύξηση τόσο το 2015 όσο και το 2016 των συντελεστών ΦΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη τουριστική κίνηση δεν φαίνεται, προς το παρόν, να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ, καθώς και η αναπροσαρμογή κατά μία ποσοστιαία μονάδα του συντελεστή ΦΠΑ (από το 23% στο 24%).

Ο Μοσκοβισί

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη-μέλη βελτιώνουν συνεχώς την είσπραξη του ΦΠΑ σε όλη την Ε.Ε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να επικροτήσουμε αυτή την προσπάθεια.

Ωστόσο, η απώλεια ύψους 150 δισ. ευρώ ετησίως για τους εθνικούς προϋπολογισμούς εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη, ιδίως όταν, από αυτό το ποσό, 50 δισ. ευρώ καταλήγουν στις τσέπες εγκληματιών, απατεώνων και πιθανώς τρομοκρατών.

Ουσιαστική βελτίωση θα υπάρξει μόνον εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που προτείναμε πέρυσι. Καλώ τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019».

kathimerini.gr