Στρατηγικός ο κλάδος των Logistics για το real estate

Το «ευαίσθητο» κομμάτι των Logistics και βιομηχανικών αποθηκών ανέλυσαν στο 13ο RED Business Forum στελέχη της αγοράς ακινήτων με θέμα: «Room for Growth» και συντονίστρια την κα. Δίκα Αγαπητίδου, Γενική Διευθύντρια της «Αθηναϊκή Οικονομική» και εκπρόσωπος της Jones Lang LaSalle στην Ελλάδα.

Όπως είπαν τα στελέχη, ο τομέας αυτός είναι ένα «ευαίσθητο» κομμάτι για την χώρα μας, η οποία αποτελεί τον τελευταίο σταθμό στο δρόμο του Μεταξιού και διαθέτει το βαθύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ικανό να φιλοξενήσει τα λεγόμενα «μέγα-τάνκερς» και τα γιγαντιαία κοντέινερς.

Υπάρχουν οι αποθήκες που μπορούν να παραλάβουν φορτία, εκτάσεις για δημιουργία εγκαταστάσεων προστιθέμενης αξίας, αλλά και νέα αντιμετώπιση – ανάγκη για μικρές αποθήκες εντός πόλεων (last mile).

Παράλληλα, υπάρχουν τα drones και οι νέες εγκαταστάσεις με προδιαγραφές που απαξιώνουν μεγάλο μέρος του υφιστάμενου αποθέματος. Τέλος, όπως είπαν, υπάρχει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετάβασης της βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή, που πυροδότησε έριδες και αναστάτωση στο ΣΕΒ, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ξεπερνούν τα €50 δις. και μολεύονται επί τέσσερα. 

Με έναν "κοιμώμενο γίγαντα" ο οποίος αρχίζει σιγά σιγά να ξυπνάει χαρακτήρισε τον κλάδο των Logistics, ο κος. Παναγιώτης Γεωργίου, Πρόεδρος της PAEGAE. "Συνήθως οι πελάτες μας ζητούν αποθήκες με μεγάλη έκταση, δηλαδή πολλά τετραγωνικά μέτρα και πιο ψηλές σε σχέση με παλαιότερα. Ο πιο μικρός πελάτης μας θελει αποθήκη στα 25.000 με 30.000 τ.μ και το ύψος της να υπερβαίνει τα 10 μέτρα" είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι "η ανάγκη είναι μεγάλη να προβούμε σε κατασκευή και άλλων αποθηκών. Δεν καλύπτεται πλέον η ζήτηση. Στη διάρκεια της κρίσης δεν έπαιρνε κανείς developer το ρίσκο να κατασκευάσει νέους χώρους".

Τεράστια ζήτηση για σιδηροδρομικά ακίνητα

Στη μεγάλη ζήτηση που έχουν σήμερα τα σιδηροδρομικά ακίνητα που διαθέτει η ΓΑΙΑΟΣΕ αναφέρθηκε ο κος. Μαντζαρίνης, Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας. "Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της συνδυασμένης μεταφοράς προϊόντων και εμπορευμάτων'. Ελκυστικό ειδικά για την Ελλάδα είναι ο συνδυασμός του πλοίου και του σιδηρόδρομου, ειδικά για την γεω-στρατηγική της θέση και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εχουμε ωριμάσει το θριάσιο πεδίο ως ένα τεράστιο εμπορευματικό κέντρο έκτασης 588 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Το χαρτοφυλάκιο της ΓΑΙΑΟΣΕ σήμερα περιλαμβάνει γεωτεμάχια έκτασης 125.000 στρεμμάτων, πάνω των 4.500 κτίρια με συνολικό εμβαδόν 540.000 τ.μ και περίπου 900 ενεργές μισθώσεις με έσοδα που ξεπερνούν τα €8 εκατ. ετησίως. Ενα ακόμη σημαντικό έργο της εταιρείας, τέλος, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαντζαρίνης είναι η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσ/νίκη έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων και προϋπολογισμού ύψους €180 εκατ.

Τέλος, ο κος. Κωνσταντίνος Καμπόλης, Δ/νων Σύμβουλος της Asprokat υπογράμμισε ότι "μετά την κρίση κάποιες βιομηχανίες οι οποίες πηγαίνουν καλά, δίνοντας περισσότερη σημασία στην εξωστρέφεια αναζητούν χώρους οι οποίοι πλέον θα είναι νόμιμοι και θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές και τις αποδόσεις".



ered.gr



Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα