Κτηματαγορά: Aύξηση 17% σε ένα χρόνο στα ενοίκια της Ερμού στην Αθήνα

Της Στεφανίας Σούκη 

Άνοδο κατά 16,7% μέσα σε ένα χρόνο σημειώνουν τα ενοίκια στα παραπάνω από … δυσεύρετα -πλέον- καταστήματα της οδού Ερμού, η οποία φαίνεται να επανέρχεται στις παλιότερες, καλές εποχές, χάρη στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων σε πιάτσες που στηρίζονται στην τσέπη του …Ελληνα συνεχίζουν να αναρτούν ενοικιαστήρια χωρίς όμως ανταπόκριση. 

 Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Proprius, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με την Cushman & Wakefield, η αγορά των καταστημάτων παραμένει μία αγορά δύο ταχυτήτων, όπου ναι μεν ο «αέρας» έχει επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ ιδιοκτητών και αλυσίδων που θέλουν να μισθώσουν ένα κατάστημα την κεντρικότερη και εμπορικότερη εμπορική πιάτσα της Αθήνας -κυρίως λόγω της τουριστικής κίνησης που τροφοδοτεί την κατανάλωση στο κέντρο της Αθήνας- ωστόσο οι προοπτικές για την πορεία των ενοικίων στις δευτερεύουσες αγορές παραμένουν πτωτικές. «Σε τουριστικές και κεντρικές περιοχές της πόλης υπάρχει ζήτηση και εμφανίζεται εκ νέου ο αέρας. 

Στις περιοχές ωστόσο που ...ζούν από τους Ελληνες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει, στην καλύτερη περίπτωση σταθερότητα κι ενδεχομένως και περαιτέρω πτώση γιατί ο Ελληνας δεν διαθέτει αυτή την στιγμή καταναλωτική δύναμη», εκτιμούν τα στελέχη της αγοράς. Πάντως, για τα malls και για συγκεκριμένα, κεντρικά σημεία φαίνεται να υπάρχει ζήτηση ακόμη και από καινούρια brands που θέλουν να μπούν στην αγορά, όπως για παράδειγμα από την βρετανική αλυσίδα ένδυσης Topshop, η οποία αναζητούσε το δρόμο της για την ελληνική αγορά προ κρίσης και τώρα φαίνεται να επανέρχεται. 

Όσον αφορά τις τιμές των καταστημάτων, άνοδος παρατηρείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους για την Ερμού, την Σωτήρος στον Πειραιά και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με πέρυσι. Αναλυτικότερα, οι τιμές στην Τσακάλωφ στο Κολωνάκι παραμένουν αμετάβλητες στα 90 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, στην Ερμού έχουν φθάσει για τα καλά ακίνητα στα 245 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, με άνοδο κατά 16,7%, στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα στα 120 ευρώ το μήνα, ενώ στην οδό Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά τα ενοίκια είναι στα 115 ευρώ το μήνα. Στην Οδό Σωτήρος στον Πειραιά οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση κατά 14,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017 και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη κατά 7,7% , στα 140 ευρώ ανά τ.μ.. 

Oι εμπορικοί δρόμοι που θεωρούνται πιο «πρωτοκλασάτοι» συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τους αναλυτές της Proprius, το ενδιαφέρον τόσο από τους εγχώριους όσο και τους ξένους ομίλους λιανεμπορίου. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018, το ιταλικό brand ΟVS άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη συμπρωτεύουσα, στην οδό Τσιμισκή, από το χώρο των καλλυντικών η Inglot επίσης επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ένα νέο κατάστημα Selection Max Mara- Hugo Boss άνοιξε στα Χανιά, ενώ τα Funky Budha άνοιξαν νέο σημείο πώλησης στο εμπορικό κέντρο Mare στη Κόρινθο. Η Proprius δεν αφήνει ασχολίαστη και την αυξημένη κινητικότητα από τις αρχές του 2018 των αλυσίδων DIY, με το νέο κατάστημα των Leroy Merlin στο κέντρο της Αθήνας και των Praktiker στην Ανθούσα. Ως προς την επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο των καταστημάτων, ο βασικότερος παίκτης της αγοράς, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις παραμένουν και στην περίπτωση αυτή οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, με τις αγορές καταστημάτων που ανακοινώθηκαν από τις αρχές του έτους από την Εθνική Πανγαία και την Trastor. «Το ενδιαφέρον από πλευράς των επενδυτών εστιάζει σε καταστήματα, τοποθετημένα στα λεγόμενα καλά σημεία και τα σουπερμάρκετ», σχολιάζεται σχετικά.

newmoney.grΕγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα