Η Ελληνίδα βιομήχανος που μας έδειξε ότι μία εταιρεία μπορεί τελικά να παραμείνει 100% ελληνική πιστεύοντας στην ελληνική αγορά!

 
Σας αρέσουν τα μπισκότα; Και σε ποιον δεν αρέσουν είναι η απάντηση! Γεμιστά με σοκολάτα ή χωρίς, βουτύρου, με κανέλλα, με μαρμελάδα, με δημητριακά, αλμυρά, τα μπισκότα αποτελούν τροφή για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις της ημέρας.

Η λέξη μπισκότο, είναι λατινογενής -panis biscotus- και σημαίνει ψωμί δύο φορές ψημένο.

Τα μπισκότα είναι μία τροφή με μεγάλη ιστορική παράδοση, που απαντώνται και στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ σε διαφημίσεις εμφανίζονται τον 19ο αιώνα με την ονομασία «δίπυρον».

Στο άρθρο αυτό θα ήθελα να ασχοληθώ με μία από τις πιο γνωστές οικογένειες «μπισκοτάδων» που μας έχει δείξει ότι μία επιχείρηση μπορεί να είναι και να παραμείνει ελληνική, κρατώντας τις αξίες, την ηθική και το όραμά της!

Όπως ίσως καταλάβατε η οικογένεια αυτή είναι η οικογένεια Παπαδοπούλου, τα ηνία της οποίας πλέον έχει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, που μπορεί να χαρακτηριστεί επάξια ως η σιδηρά κυρία των μπισκότων!

Άρωμα μπισκότου…

Το άρωμα του μπισκότου Παπαδοπούλου, μας έρχεται από τον φούρνο της κυρίας Μαρίας στην Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του 1910, τότε που δημιουργήθηκε και το ιστορικό τετράγωνο μπισκότο «petit beurre». Τα μπισκότα ανέλαβαν να κάνουν γνωστά στον κόσμο τα παιδιά της κυρίας Μαρίας, Ευάγγελος, Νίκος και Θεόφιλος, πουλώντας τα στους δρόμους. Δυστυχώς η μικρασιατική καταστροφή ξεσπίτωσε την οικογένεια, η οποία εγκαταστάθηκε τελικά στον Λυκαβηττό και ευτυχώς ο φούρνος της κυρίας Μαρίας πήρε ξανά μπρος!

Το ιδιαίτερο τετράγωνο μπισκότο με το όνομα Hellas, κατάφερε να συγκεντρώσει πολλές διακρίσεις, ενώ το 1935 ήρθε η ώρα για το πρώτο εργοστάσιο της οικογένειας στα Πετράλωνα. Με πελάτες όπως ο Βασιλόπουλος και ο Θανόπουλος, οι διακρίσεις έπεφταν βροχή, μέχρι που η κατοχή ανέκοψε την πορεία τους για 4 χρόνια. Τα αδέλφια ωστόσο παρά τις δυσκολίες δεν έκαναν πίσω, έτσι δημιουργήθηκε νέα παραγωγική μονάδα στην Πέτρου Ράλλη τη δεκαετία του 1950. Τη μονάδα αυτή ακολούθησαν άλλες 3 παραγωγικές μονάδες, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στα Οινόφυτα το 1990.

Η σιδηρά κυρία

Στο τέλος του 1980 είχε έρθει η ώρα τα ηνία της επιχείρησης να αναλάβει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, η πρωτότοκη κόρη του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, ο οποίος απεβίωσε το 1992, με αποτέλεσμα από το 1995 εκείνη να είναι και πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας.

Η δημιουργικότητά της, η εργατικότητά της και η όρεξή της, την έριξαν με τα μούτρα στη δουλειά! Μελετούσε η ίδια συνταγές, ήταν πάντα παρούσα και μέσα σε όλα, έτσι το ταλέντο της ήταν θέμα χρόνου να φανεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα ανυπέρβλητα πουράκια Caprice –και μη μου πείτε ότι δεν είναι μία πραγματική ανακάλυψη-είναι δική της έμπνευση και δημιούργημα!

Έπεσε ο κλήρος λοιπόν σε εκείνη, να αναλάβει να φέρει σε πέρας τη συνεργασία με την πολυεθνική Danone, η οποία είχε αναγνωρίσει τη μοναδικότητα και την προσωπικότητα του μπισκότου. Σκοπός της κίνησης αυτής, ήταν το άνοιγμα σε νέες αγορές και προφανώς η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Έτσι η Ιωάννα παραχώρησε αρχικά το 10%, ποσοστό που στη συνέχεια έφτασε στο 60%! Η συνεργασία έδωσε στους Παπαδόπουλους τεχνογνωσία και άλλα πολύτιμα εφόδια, όμως έμελλε να λήξει μετά από 7 χρόνια όχι πολύ καλά μπορούμε να πούμε αφού υπήρξε δικαστική διαμάχη.

Η Ιωάννα πιστή στο όραμά της για εξέλιξη και ανάπτυξη, κράτησε την επιχείρηση ελληνική, έχοντας στο επίκεντρο την Ελλάδα και τους Έλληνες καταναλωτές. Σκοπός της άλλωστε είναι να κρατήσει την ελληνικότητα και τον χαρακτήρα της βιομηχανίας, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα στους καταναλωτές και προσπαθώντας συνεχώς να περάσει και σε εκείνους την αγάπη της για το μπισκότο!

Άλλωστε εκείνη θέλει να περάσει στους Έλληνες καταναλωτές την ουσία της καλής διατροφής, καθώς η βιομηχανία εκτός από μπισκότα διαφόρων ειδών που έχουν υψηλή θρεπτική αξία, δραστηριοποιείται και στις μπάρες δημητριακών αλλά και στο συσκευασμένο ψωμί.

Η εταιρεία μπορεί να θεωρηθεί ελληνικό success story, καθώς αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 1.000 υπαλλήλους, έχει τέσσερα εργοστάσια, ενώ παράλληλα διατηρεί αναπτυξιακή πορεία και εξωστρεφή χαρακτήρα. Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, ανήκει στους επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα, με τη δυναμική τους παρουσία στην ελληνική αγορά!

Είναι λίγο νομίζω να πούμε ότι τα μπισκότα Παπαδοπούλου έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ενώ μικροί και μεγάλοι έχουν συνδέσει τη λέξη μπισκότο με το τετράγωνο μπισκότο του Παπαδόπουλου! 
 
epixeiro.gr

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα