Τις online πωλήσεις ακινήτων εγκαινιάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Της Νένας Μαλλιάρα

Οκτώ πωλήσεις ακινήτων από το στοκ των ιδιόκτητων ακινήτων της, έχει κλείσει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς, πριν καν ξεκινήσει επισήμως τις δημοπρασίες στην πρωτοποριακή πλατφόρμα της, properties4sale.gr.

Η πρώτη δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2017 και η Τράπεζα θα διαθέσει 58 ιδιόκτητα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. 

Για την Τράπεζα Πειραιώς η διαδικασία αυτή των δημοπρατήσεων ακινήτων που έχουν ήδη περιέλθει στην κυριότητά της από πλειστηριασμούς, πέραν της αξιοποίησής τους, θα απελευθερώνει σταδιακά ρευστότητα που θα διοχετεύεται στην χρηματοδότηση της Οικονομίας. Επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ακινήτου, θα υποστηρίζει την επιτυχία της διαδικασίας και θα ενισχύει την κινητικότητα στην αγορά.

Η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στη διάρκεια της κρίσης βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες αντίστοιχες της ελληνικής κτηματαγοράς, δείχνει ότι μέσα σε διάστημα τριετίας, η ανάκτηση των τιμών των ακινήτων κυμαίνεται από 15% έως και 40%. Την ώρα που με συμβατικούς τρόπους και με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας, τα ποσοστά αυτά στην Ελλάδα θα απαιτήσουν περίοδο μιας ολόκληρης γενιάς.

Οι online πωλήσεις ακινήτων άρχισαν να υλοποιούνται διεθνώς μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ και βοήθησαν στην ταχεία απορρόφηση του αποθέματος κατοικιών που δημιούργησε η "φούσκα" των ακινήτων. Πέτυχαν δε γιατί κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά το κόστος συναλλαγής, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας διαφανέστερης αγοράς και η διαδικασία ήταν απλή.Ιδιαίτερα για ακίνητα που ανήκαν στην κατοχή των τραπεζών, οι online πωλήσεις συνέβαλαν στη μείωση του τεράστιου κόστους συντήρησης, που απαιτεί η διακράτηση κενών περιουσιακών στοιχείων, απελευθέρωσαν κεφάλαια που οδηγήθηκαν στην πραγματική Οικονομία, βοήθησαν στην αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων και τελικά στην ανάκαμψη των τιμών των ίδιων των ακινήτων. Ο νέος χάρτης των τιμών είχε και άμεση επίδραση στην ποιότητα της ζωής μέσα στην ίδια την πόλη, καθώς ανέδειξε νέες δυναμικές περιοχές.

Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις των online πωλήσεων για την αγορά ακινήτων δεν σταματούν στην αναζωογόνηση περιοχών. Φέρνουν νέους αγοραστές και συνεπώς "φρέσκο" χρήμα, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες, έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη επάρκεια κεφαλαίων, μπορούν να ασχοληθούν με το κύριο αντικείμενό τους, δηλαδή να υποστηρίξουν τους αγοραστές με δάνεια. Σημειώνεται ότι μια τέτοια πλατφόρμα για online δημοπρασίες ακινήτων στις ΗΠΑ,έχει πουλήσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 200.000 ακίνητα αξίας 34 δισ. δολ., προσελκύοντας αγοραστές από 100 και πλέον χώρες.

Πώς θα γίνουν οι δημοπρασίες

Στο properties4sale.gr της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζονται ιδιόκτητα ακίνητα, κατοικίες και επαγγελματικά για τα οποία η Τράπεζα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα διενεργεί ανοιχτές και διαφανείς online δημοπρασίες παράλληλα με τη δυνατότητα άμεσης αγοράς. Ταυτόχρονα η Τράπεζα θα παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ή των ακινήτων με ευνοϊκούς όρους.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε πλήρες πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ιδιόκτητα ακίνητα που προωθούνται προς πώληση και θα μπορούν να αναζητήσουν εύκολα κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους με βάση τις επιλογές και τις προτιμήσεις τους.

Η δημοπρασία είναι ανοικτή προς όλους και η διαδικασία απλή για τους ενδιαφερόμενους:

* Αναζήτηση στο site properties4sale.gr ακινήτων που ταιριάζουν στις ανάγκες τους με πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό που παρέχεται (φωτογραφίες, κάτοψη, βεβαίωση μηχανικού, άδεια οικοδομής κ.α).
* Εγγραφή στο properties4sale.gr για περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με τις "ανοικτές ημέρες" επίσκεψης του ακινήτου, την επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης του site και τη συμμετοχή στη δημοπρασία.
* Αγορά ακινήτου στην τιμή "Άμεσης Αγοράς" που αναγράφεται στο site ή συμμετοχή στη δημοπρασία στις 27 και 28 Ιουνίου 2017.
* Η online δημοπρασία θα πραγματοποιείται στη σελίδα του κάθε ακινήτου στο properties4sale.gr.
* Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία.
* Η πρώτη προσφορά στη δημοπρασία θα πρέπει να ξεπερνά την "Τιμή εκκίνησης" και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των προσφορών και να υποβάλουν τις δικές τους αντι-προσφορές έως τη λήξη της δημοπρασίας.
* Η λήξη της δημοπρασίας ενδέχεται να παραταθεί για τα ακίνητα για τα οποία θα ληφθούν προσφορές τα τελευταία λεπτά ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ανταποκριθούν.

capital.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα