DIEP - TERMINAL LINK – BELTERRA: Έτσι θα «τρέξουμε» τον ΟΛΘ

Τα σχέδιά της κοινοπραξίας που διεκδικεί το 67% της ΟΛΘ Α.Ε. προκειμένου το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να αναδειχθεί σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο παρουσίασε, σε χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒΕ Export Summit V, ο συντονιστής της κοινοπραξίας Σωτήρης Θεοφάνης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή του status της Κοινοπραξίας DIEP - Terminal Link - Βelterra με το ΤΑΙΠΕΔ να την ανακηρύξει σε προτιμητέο επενδυτή, από πλειοδότη.

Ο συντονιστής της κοινοπραξίας δήλωσε ότι τις υποχρεωτικές επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ θα τις υλοποιήσει στον τεχνικά ταχύτερο δυνατό χρόνο των περίπου 4 ετών και όχι στο διάστημα των 7 ετών που προβλέπεται στη σύμβαση. Παράλληλα, παρουσίασε τα μέλη της κοινοπραξίας τονίζοντας τη συμμετοχή του γερμανικού fund DIEP με ποσοστό 47%, ενώ το υπόλοιπο 20% ανήκει στην Belterra. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο μέγεθος και στην τεχνογνωσία της Terminal Link. Η γαλλογερμανική εταιρεία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος διαχειριστής εμπορευματοκιβωτίων, θυγατρική της ναυτιλιακής CMA CGM, που έχει τη δυνατότητα να φέρει σημαντικά φορτία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Θεοφάνης ανέφερε ότι «ο θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού δεν σταματάει στον Πειραιά.» Στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί και θα γίνει ανταγωνιστικό μέσα από τις παραπάνω επενδύσεις της κοινοπραξίας και σύντομα θα φανεί ότι ο θαλάσσιος αυτός δρόμος μπορεί να φτάσει και στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς τη σχέση Λιμανιού – Πόλης επισήμαινε ότι δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στο λιμάνια, αλλά στην συνεργασία των διαφορετικών μερών πάνω σε χρήσεις του λιμένα ενώ επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να έχει η Πολιτεία, μέσα από την επίσπευση των οδικών έργα και των σιδηροδρομικών συνδέσεων του Λιμανιού, ώστε η επένδυση για τον ΟΛΘ να οδηγήσει και σε άλλες επενδύσεις στην πόλη.


kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα