ΣΕΒ: Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αυξάνει την απασχόληση

Η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, δηλαδή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ανοίγει υποχρεωτικά τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας και τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι νέοι για τα επαγγέλματα του μέλλοντος αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. 

Όπως επισημαίνει,σε αυτό το πλαίσιο, όσες χώρες συντηρούν μια αδύναμη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας θα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στην ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. 

Ήδη το ζήτημα αυτό προβληματίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υστερούν σε αυτό το πεδίο, όπως η Ισπανία. Επιβάλλεται λοιπόν να απασχολήσει και την εγχώρια ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα ιδιαίτερα τώρα που το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μια ακόμη αλλαγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, από την οποία απουσιάζει επί της ουσίας ο σχετικός διάλογος. 

Ο Σύνδεσμος Ισπανών Εργοδοτών και Βιομηχανιών με «λευκή βίβλο» που εξέδωσε για την εκπαίδευση καταγράφει την αγωνία του για την αδύναμη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας με την αγορά εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι η χαμηλή απασχολησιμότητα ειδικά των νέων αποφοίτων, που κρίνεται απαράδεκτο από κοινωνικής πλευράς και επιζήμιο για τους νέους που δεν μπορούν ξεκινήσουν τον επαγγελματικό τους βίο δυναμικά μετά την αποφοίτησή τους. 

Το αποτέλεσμα αυτό όμως είναι και επιβαρυντικό για τις επιχειρήσεις, που ανακαλύπτουν ότι στην αγορά εργασίας δεν υπάρχει η προσφορά των δεξιοτήτων που χρειάζονται ώστε να είναι ανταγωνιστικές και να έχουν την ικανότητα να προσφέρουν καλές και πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στους νέους. 

Καθώς αντίστοιχη και πρόσφατη μελέτη των ΕΥ-ΟΠΑ-Endeavor καταγράφει σε γενικές γραμμές παρόμοια προβλήματα για την Ελλάδα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι και οι δυο μελέτες καταλήγουν σε παρεμφερείς προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Έτσι, η καλύτερη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε όλες τις βαθμίδες, καταγράφεται ως ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δεξιότητες που αποκτούν οι απόφοιτοι με αυτές που αυξάνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. 

Μάλιστα, η στενή αυτή συνεργασία έχει αποδειχθεί επωφελής σε άλλες χώρες όχι μόνο κατά την μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, αλλά και για τη συνεχή υποστήριξη των εργαζομένων μέσω της απόκτησης νέων δεξιοτήτων και την ενίσχυση ειδικά των πλέον ελλειμματικών σε εργασιακά προσόντα ατόμων – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα σήμερα.


enikonomia.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα