Κι όμως, ο ελληνικός τουρισμός δε βρίσκει προσωπικό!

Στη Ρόδο, στο τέλος του περασμένου Μαΐου υπήρχαν λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ξενοδοχείων του νησιού με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1.200 περίπου κενές θέσεις. Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν φέτος και τα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, δεδομένης της φετινής, μεγάλης ανόδου του Ιονίου ως προορισμού.

Την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα ελληνικά ξενοδοχεία, παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κι εν μέσω ανόδου του ελληνικού τουρισμού, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aldemar Resorts, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του προγράμματος IDEATE, για τη βελτιωμένη απασχολησιμότητα και μαθητεία στο τομέα του τουρισμού.


Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εκπαίδευσης του προσωπικού των ξενοδοχείων, ενώ οι ανάγκες για ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη είναι μεγάλες. Μάλιστα επεσήμανε ότι στη χώρα μας όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την οικονομία της φιλοξενίας κατευθύνονται σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα: «Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό στον τουρισμό κι επιπλέον έχουμε πανεπιστημιακά τμήματα που αποτυγχάνουν να προσελκύσουν φοιτητές για τον τουρισμό, με αποτέλεσμα όσα στελέχη βγαίνουν να έχουν κυρίως σπουδές στο κομμάτι των χρηματοοικονομικών. Αυτή την στιγμή υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, από την στιγμή που έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ένα νέο περιβάλλον, όπου εντάσσεται και η νέα τάση της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», και τα ξενοδοχεία πρέπει να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά».

Ερωτηθείς αν μία από τις αιτίες για τις οποίες παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι εργαζόμενοι των ελληνικών ξενοδοχείων δεν πληρώνονται καλά, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι πράγματι αυτή είναι μία από τις αιτίες- παρά το γεγονός ότι ο κλάδος αποτελεί «εξαίρεση» κι έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, θίγοντας παράλληλα το θέμα της υπερφορολόγησης που «πνίγει» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα για τον τουρισμό

Την ίδια στιγμή, η βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων του κλάδου του τουρισμού αναδεικνύεται σε κορυφαίο παράγοντα αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Στην παρουσίαση του προγράμματος ΙDEATE, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου, European Tourism Careers, το "παρών" έδωσαν επίσης η Σίλβια Μπαρόνε εκπρόσωπος της Federturismo Confidustria, ο Αλεσάντρο Καρμπόνε διευθυντής τουρισμού της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και ο Ανδρέας Στεφανίδης Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας.

Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους κύριους στόχους του έργου IDEATE: την προώθηση δηλαδή των δυνατοτήτων καριέρας στον eυρωπαϊκό τουρισμό αλλά και την δυνατότητα επιμόρφωσης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την από κοινού βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Η Σιλβια Μπαρόνε εκπρόσωπος της Federturismo Confidustria επεσήμανε ότι ο τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μέσω του προγράμματος, όπως επεσήμανε η κα Μπαρόνε, θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους, να αντιληφθούν με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε πιο τομέα του τουριστικού κλάδου μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ.

Ο Αλεσάντρο Καρμπόνε Διευθυντής Τουρισμού της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, στάθηκε μεταξύ άλλων, στις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος υπογραμμίζοντας, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που υλοποιείται του θα ολοκληρωθεί περι τα τέλη του 2017. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι αναπτύσσεται σε συνεργασία με την ελληνική καινοτόμο και πολυβραβευμένη startup εκπαιδευτικής τεχνολογίας LearnWorlds (http://www.learnworlds.com).

Ο Ανδρέας Στεφανίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο 18 μηνών με 10 εταίρους από έξι ευρωπαϊκές χώρες, (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία ως συντονίστρια χώρα της κοινοπραξίας), που αναπτύσσει ένα βιώσιμο μοντέλο διασύνδεσης των κύριων παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (άτομα που αναζητούν εργασία, υποψήφιους εργοδότες και ΜμΕ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες αρχές) με σκοπό την διευκόλυνση τους στην εύρεση υψηλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, μαθητείας και πρακτικής άσκησης στον τομέα του τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. O συνδυασμός του προγράμματος ΙDEATE με το πρόγραμμα Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες μπορεί να έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό

Το πρόγραμμα IDEATE συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικό αντικείμενο του είναι η δημιουργία καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας e-learning, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα απευθύνεται αφενός σε άτομα που αναζητούν εργασία στον κλάδο του τουρισμού και αφετέρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου). Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και των μαθημάτων, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες με υψηλή ζήτηση από τους εργοδότες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες τους για απασχόληση σε θέσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν εργασία, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και εκπαιδευτές στον τομέα του τουρισμού. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης με προσέγγιση και γνώμονα τον χρήστη που θα βελτιώσουν τα προσόντα του ανθρώπινου κεφαλαίου στον τουριστικό τομέα αλλά και βίντεο με ποικίλες δραστηριότητες διαδραστικής μάθησης, όπως μικρο-προσομοιώσεις, ερωτηματολόγια, συζητήσεις κλπ.


newmoney.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα