Όμιλος Protergia: Ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών το 2016

Ο Όμιλος Protergia σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών το 2016, καθώς ενίσχυσε τα μερίδια αγοράς που κατέχει τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. 

Συγκεκριμένα, κατέγραψε κύκλο εργασιών € 356,8 εκ. το 2016, έναντι € 188,8 εκ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 88,9%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 64,8 εκ. έναντι € 20,4 εκ., σε σύγκριση με το 2015.

Οι δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου του Ομίλου Protergia, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας της θυγατρικής εταιρείας «PROTERGIA ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου της θυγατρικής εταιρείας «ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», λειτούργησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης 2016 και το ύψος της παραγωγής τους συνολικά ανήλθε σε 3.038.455 MWh έναντι 1.225.903 MWh το 2015. Ο Όμιλος Protergia λειτουργεί, συντηρεί και διαχειρίζεται και τον τρίτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ήτοι τον σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Οι τρεις σταθμοί, με συνολική ισχύ 1.215 MW, κατέχουν μερίδιο 30,7% στην Ελληνική παραγωγή ενέργειας από εργοστάσια με καύσιμο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν με ικανοποιητικά αποτελέσματα οι δραστηριότητες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα το 2016, ο Όμιλος υπερδιπλασίασε το μερίδιο του στη λιανική και στις 31 Δεκεμβρίου κατείχε την 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές με ποσοστό 2,6%. Η παραγωγή των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ανήλθε για τη χρήση 2016 σε 187,9 GWh έναντι 122,3 GWh τη χρήση 2015.

Εταιρικός Μετασχηματισμός

Την 14.12.2016 ανακοινώθηκε η απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» (στο εξής η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»), «ΜΕΤΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (στο εξής η «ΜΕΤΚΑ»), «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΕΑΕ» (στο εξής η «ΑτΕ»), «PROTERGIA AΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» (στο εξής η «Protergia») και «PROTERGIA ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» (στο εξής η «Protergia Thermo») έναρξης της συγχώνευσης δι’ απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, της ΑτΕ, της Protergia και της Protergia Thermo από τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Μέσω του εν προκειμένω εταιρικού μετασχηματισμού θα απλοποιήσει τη δομή του Ομίλου, ενώ θα καταλήξει σε επιχειρηματικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η νέα ευέλικτη δομή θα επωφεληθεί από σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, οικονομίες κλίμακας, βελτιστοποίηση των διαδικασιών προμήθειας, ομογενοποίηση και βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διάφορων τμημάτων της νέας οντότητας, με αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικών λειτουργικών συνεργειών. Το νέο, ευέλικτο και απλοποιημένο σχήμα θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία, καθιστώντας δυνατή τη διαφοροποίηση των ταμειακών ροών της νέας ενοποιημένης εταιρείας καθώς και την ενδυνάμωση του ισολογισμού της. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις που θα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, ενισχυμένες από τη στιβαρή οικονομική ισχύ της νέας εταιρείας. Η συγχώνευση, όπως αποφασίστηκε καταρχήν από τα Διοικητικά Συμβούλια των μετασχηματιζόμενων εταιρειών, φέρει ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31.12.2016 και θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις, διατάξεις και απαλλαγές, του ν. 4172/2013, του άρθρου 61 του ν. 4438/2016, των άρθρων 69 -78 του κ.ν. 2190/1920 και εν γένει της ελληνικής εμπορικής νομοθεσίας. Ο σκοπούμενος εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30/08/2017.

Προοπτικές για το 2017

Το 2016 αποτέλεσε ορόσημο για τον Τομέα Ενέργειας καθώς o Όμιλος ενίσχυσε καίρια την παρουσία του τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Όμιλος στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση του μεριδίου που κατέχει στη λιανική αγορά ενώ η συνεργασία με την COSMOTE αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, στα πλαίσια του επενδυτικού του προγράμματος, ο Όμιλος θα ξεκινήσει εντός του 2017 την κατασκευή 3 νέων Α/Π ισχύος 72 MW προϋπολογισμού € 98 εκ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, ο Όμιλος θα εδραιώσει την θέση του στην ομάδα των κορυφαίων παραγωγών ΑΠΕ στην Ελλάδα με τη λειτουργία ΑΠΕ συνολικής ισχύος 202 MW.

Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια η αγορά ενέργειας παραμένει σε μεταβατικό στάδιο και θα χρειαστεί προώθηση σημαντικών ρυθμιστικών αλλαγών ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς.


businessnews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα