Μια αγέλη επιβιώνει χάρη στον ηγέτη της

Εσείς σε ποιο μέρος της αγέλης ανήκετε;

Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται η πορεία μιας κλασσικής αγέλης λύκων. Αν προσέξετε, μπροστά-μπροστά στην πορεία βρίσκονται οι 3 ηλικιωμένοι και άρρωστοι λύκοι. Τους ακολουθούν 5 από τους καλύτερους, πιο δυνατούς και γενναίους λύκους, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να μπορούν να προστατέψουν τους μπροστινούς. Στην συνέχεια της ουράς ακολουθούν πιστά μερικοί ακόμη λύκοι οι οποίοι βρισκόμενοι στην μέση είναι πάντα ασφαλείς, καθώς πίσω από αυτούς βρίσκονται ακόμη 5 από τους καλύτερους και δυνατότερους λύκους, οι οποίοι προστατεύουν την αγέλη από μια ενδεχόμενη επίθεση από πίσω.



Ποιος μένει τελευταίος; Ποιος μένει πίσω-πίσω ώστε να σιγουρευτεί πως η αγέλη ακολουθεί αρμονικά την πορεία της και δεν διαλύεται; Ο ΗΓΕΤΗΣ! Ο τελευταίος Λύκος σιγουρεύεται πως κανείς δεν θα μείνει πίσω. Κρατάει την αγέλη ενωμένη και συγκεντρωμένη στον στόχο. Είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να τρέξει προς όποια κατεύθυνση και να υπηρετήσει την αγέλη ως "σωματοφύλακάς" της. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της λέξης "ΗΓΕΤΗΣ"!


Κάτι αντίστοιχο λοιπόν δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως συμβαίνει και σε μια πετυχημένη επιχείρηση; Πάντα υπάρχει ο ηγέτης τον οποίο ακολουθεί η ομάδα. Και ο καλός και σωστός ηγέτης προστατεύει την ομάδα του, την προφυλάσσει, και σιγουρεύεται πως οδεύουν στον σωστό δρόμο. Δεν είναι αλαζόνας, αλλά είναι έτοιμος να δεχτεί τα χτυπήματα για την ομάδα του ανά πάσα στιγμή. Μένει ξάγρυπνος και ανήσυχος για τα μέλη της αγέλης του. Γνωρίζει πώς να διαχειριστεί την αγέλη του, γνωρίζει τι ρόλους να αποδώσει και σε ποιον όπως ακριβώς κάνει ο ηγέτης-λύκος στην αγέλη του, με στόχο πάντα την επίτευξη του στόχου.

Επομένως αν έχετε υψηλή θέση σε μια μικρή ή μεγάλη εταιρία, αν έχετε λίγα ή πολλά άτομα που εργάζονται για εσάς, μην διστάζετε να τους γνωρίσετε, να τους μάθετε, και δεν εννοώ μόνο επαγγελματικά. Γνωρίστε τους υπαλλήλους σας ως ανθρώπους, αναγκάστε τους να σας εμπιστευτούν και να σας σεβαστούν ώστε όλοι μαζί να οδηγήσετε την εταιρεία σε νέες επιτυχίες. Και μην ξεχνάτε, ο τελευταίος λύκος σιγουρεύεται πως κανείς δεν θα μείνει πίσω.
 
 
του Στάθη Κετιτζιάν
epixeiro.gr

 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία επιχειρηματικά και επενδυτικά νέα