Εντυπωσιακό ενδιαφέρον για τη Θερμοκοιτίδα Ιδέων της Ζώνης Καινοτομίας

Το Ιnnovation Ηub για Smart Ups που στήνεται στο Νόησις κίνησε το ενδιαφέρον Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό

Εντυπωσιακή ανταπόκριση εκδηλώθηκε στη πρωτοβουλία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία Θερμοκοιτίδας Ιδεών, στο κέντρο διάδοσης επιστημών
«Νόησις». Σε λιγότερο από ένα μήνα, υποβλήθηκαν 41 προτάσεις στην ΑΖΚ, από νέους επιστήμονες που θέλουν να ενταχθούν στο Innovation Hub για Smart Ups, που στήνεται στο «Νόησις», μετά από τη σχετική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του Κέντρου και της ΑΖΚ, μέσα στο Μάϊο.

«Μέχρι τις 15 Μαΐου, σε διάστημα τριών εβδομάδων, παραλάβαμε 41 προτάσειςαπό νέους επιστήμονες, μεταξύ 28-32 ετών οι περισσότεροι, που έχουν ιδέες για καινοτόμα έργα και θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, είτε στο χώρο των υπηρεσιών, είτε στο χώρο της παραγωγής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΖΚ Δημήτρης Λακασάς.

Μάλιστα στις 2 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι νέοι επιχειρηματίες- κάποιοι μεμονωμένα άτομα και κάποιοι σε ομάδες- θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε πενταμελή επιτροπή την επιχειρηματική τους ιδέα.

Στους χώρους του «Νόησις», όπου στις αρχές Ιουνίου θα μεταφερθούν και τα γραφεία της ΑΖΚ, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 25-30 smart ups.

Η πρωτοβουλία της ΑΖΚ, για το innovation hub, κίνησε το ενδιαφέρον και Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού. Έτσι, προτάσεις υποβλήθηκαν από Βρετανία αλλά και από Σουηδία, αν και το 80% είναι από Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Οι επιχειρηματικές ιδέες που αναζητούν υποστήριξη για να πάρουν σάρκα και οστά στην αγορά, δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με ιντερνετικές εφαρμογές, αλλά όλες αφορούν τεχνολογίες αιχμής ανεξαρτήτως κλάδων.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το χώρο των ιατρικών τεχνολογιών. Έτσι, ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ θέλει να αναπτύξει έξυπνα μηχανήματα για τη φυσική αποκατάσταση ατόμων, άλλοι θέλουν να κατασκευάσουν μηχάνημα για τη διάγνωση δερματικών νόσων, ενώ κάποιοι άλλοι δουλεύουν πάνω στο ρομποτικό χειρισμό διαγνωστικών μηχανημάτων. Οι προτάσεις επεκτείνονται στο χώρο της τραπεζικής και των συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ άλλη πρόταση αφορά σε εκτυπωτή 3D. Bεβαίως πολλές έχουν να κάνουν με ιντερνετικές εφαρμογές, όπως με την προβολή επώνυμων μεσογειακών τροφίμων, με διαδικτυακή πλατφόρμα Β2C για θαλάσσια σκάφη, αλλά και με την εξυπηρέτηση ατόμων για τις καθημερινές τους ανάγκες, μέσω συνεργατών.

Η μεγάλη ανταπόκριση που εκδηλώθηκε στην ανακοίνωση της ΑΖΚ για το innovation hub αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές ιδέες για νέες δράσεις που αν υποστηριχθούν, με κεφάλαια αλλά και αν τύχουν της απαιτούμενης καθοδήγησης, μπορούν να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Εκτιμάται ότι καινοτόμες πρωτοβουλίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2024-2020) και το Horizon 2020, καθώς η Κοινότητα στη νέα προγραμματική περίοδο δίνει έμφαση στη καινοτομία αλλά και την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι από πλευράς ΑΖΚ αλλά και ΕΘΙΑΓΕ- υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζουν τις διαδικασίες προκειμένου να παραχωρηθεί η έκταση στην οποία θα δημιουργηθεί ο πρώτος θύλακας καινοτομίας.



της Άννης Καρολίδου
voria.gr