Πλούσια τα γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας

"Ζεσταίνουν" την ελληνική γεωργία, σε μια περίοδο υψηλών τιμών πετρελαίου, τα -μέχρι πρότινος αναξιοποίητα- πλούσια γεωθερμικά πεδία της Βόρειας Ελλάδας, προσφέροντας φθηνή και καθαρή ενέργεια σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες εκατοντάδων στρεμμάτων. 

Μάλιστα, το μεγάλο γεωθερμικό πεδίο των 2.160 στρεμμάτων στην περιοχή της Ξάνθης, από το οποίο έχουν ήδη διατεθεί, για μακροχρόνια μίσθωση, 450 στρέμματα σε αγροτικές επιχειρήσεις θερμοκηπιακών καλλιεργειών, επαναφέρει σε χρήση σχολάζουσες γαίες και ξηρικά χωράφια, μετουσιώνοντας σταδιακά σε πράξη τον στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών πάρκων σε "αδρανείς" εκτάσεις στη Βόρεια Ελλάδα.


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, που σήμερα πραγματοποιεί διαδοχικές επισκέψεις σε Λαμία, Βόλο και Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Μόσχο Κορασίδη, δήλωσε ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων στρεμμάτων του γεωθερμικού πεδίου παραμένει ισχυρό, ενώ πρόσθεσε: "Σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δαπάνες για τη γεωργία μας, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία.

Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται".

Χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλό ενεργειακό κόστος, γεωθερμικές λύσεις Κατά τον ίδιο, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου το ενεργειακό κόστος είναι υψηλότερο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα, ο ρόλος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι αυξημένος. Η δε γειτνίαση της περιοχής με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η σχετική εγγύτητά της στην αγορά της Ρωσίας, που "ζητάει" μεγάλες ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, διαμορφώνουν πολύ θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές προϊόντων θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

Μεταξύ αλλων, ο υπουργός επισκέπτεται σήμερα τις εγκαταστάσεις του καινοτόμου θερμοκηπίου της εταιρείας "Agritex" (όμιλος Ευθυμιάδη) στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο αξιοποιεί ηλεκτρική και θερμική ενέργεια και παράγει με τη μέθοδο της υδροπονίας επώνυμη τομάτα σε τσαμπί (τη "Lucia").

Πρόκειται για υαλόφρακτο υπέρ-αυτόματο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της χώρας με επιτυχή λειτουργία, όπου λειτουργεί και μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας ισχύος 4,8 MW ηλεκτρικής και 6 MW θερμικής ενέργειας.

Σύμπραξη με μέλλον στον Βόλο Νωρίτερα, ο υπουργός επισκέφτηκε τον Βόλο και τις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΕΒΟΛ», η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την Carrefour Μαρινόπουλος), προκειμένου να προωθήσει στην αγορά δύο νέα γιαούρτια παραδοσιακού τύπου. Ο κ. Τσαυτάρης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης και της υπό ανέγερση νέας υπερσύγχρονης μονάδας παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος, εμβαδού 2.500 τ.μ. και συνολικού ύψους επένδυσης 6,5 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 100 τόνους το οκτάωρο.

Η υπερσύγχρονη μονάδα έχει κατασκευαστεί με ιδίους πόρους της οργάνωσης, ενώ θα συγχρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

"Πρόκειται για μια πρότυπη σύμπραξη, ένα καινοτόμο cluster: μια υγιής κτηνοτροφική συνεταιριστική επιχείρηση, η ΕΑΣ Βόλου, συμπράττει με τους παραγωγούς για τη συμβολαιακή παραγωγή ζωοτροφών και, μάλιστα, ο τραπεζικός τομέας προσφέρει τώρα ρευστότητα. Υποστηρίζουμε αυτή τη δραστηριότητα και άλλες αντίστοιχες. Κακώς μέχρι τώρα ο ένας κρίκος της παραγωγής έβλεπε τον προηγούμενο ή τον επόμενο εχθρικά. Πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι είναι μαζί στην ίδια πλευρά της αλυσίδας κι ότι αν σπάσει ένας κρίκος, ζημιώνονται όλοι", κατέληξε ο κ.Τσαυτάρης, απευθύνοντας μήνυμα ευρύτερων συνεργασιών.

Το πρωί ο υπουργός επισκέφτηκε τη Λαμία, όπου υπεγράφη απόφαση παραχώρησης σε εταιρεία έκτασης 500 στρεμμάτων, που θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή πρότυπων θερμοκηπιακών μονάδων παραγωγής κηπευτικών με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ