ΓΝΩΜΕΣ: Αγροτική επιχειρηματικότητα – Όλη η αλήθεια!

του Νέστορα Ι. Κολοβού* |
Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται προς τον αγροτικό τομέα, ελπίζοντας να δημιουργήσει μια καλή πηγή εισοδήματος. Ο βομβαρδισμός πληροφοριών που υφίσταται δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε ότι αφορά την προέλευση και την σκοπιμότητά τους.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια οι αγρότες έβγαλαν χρήματα. Αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.

Κατά πόσο όμως αυτά τα χρήματα ήταν προϊόν πραγματικής παραγωγής;

Κατά πόσο ήταν προϊόν πραγματικής οικονομίας;

Κατά πόσον ήταν χρήματα που προήλθαν από την αγορά και όχι από άλλες πλάγιες και χαριστικές μεθόδους;

Τι θα γίνει όταν κοπούν τα πριμ, οι επιδοτήσεις;

Τι θα γίνει όταν οι έλεγχοι γίνουν αυστηρότεροι;

Τι θα γίνει όταν τα αγροτικά προϊόντα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό;

Τα ερωτήματα αυτά δεν τίθενται για να μειώσουν την αξία του αγροτικού τομέα, ούτε για να απογοητεύσουν ή να αποκαρδιώσουν αυτούς που θέλουν να στραφούν στον αγροτικό τομέα. Τίθενται με μοναδικό σκοπό να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να πουν αλήθειες. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που σήμερα πρόκειται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα να βασίζουν το όνειρό τους σε ψέματα και ουτοπίες. Πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια, για το τι συμβαίνει στην αγορά και τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια, που τόσο επιμελώς κρύβουν κάποιοι «ειδικοί» και «μη ειδικοί». Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι «η πρωτογενής αγροτική δραστηριότητα είναι χαμηλής απόδοσης δραστηριότητα». Αυτό ίσχυε και ισχύει. Εάν ήταν υψηλής απόδοσης δραστηριότητα θα ήταν πλούσιες οι αγροτικές χώρες και όχι οι βιομηχανικές.

Από τις δύο τελευταίες φράσεις φαίνεται αμέσως η κατεύθυνση που πρέπει να έχει ο αγροτικός τομέας. Αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – εμπορία. Με απλά λόγια να βιομηχανοποιηθεί η αγροτική παραγωγή. Μόνον αυτός ο συνδυασμός μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό εισόδημα. Μόνον αυτός ο συνδυασμός θα δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές στον αγροτικό τομέα. Αυτό που λέμε καθετοποίηση παραγωγής. Αυτό που λέμε αξιοποίηση αγροτικών προϊόντων και παραπροϊόντων και μετατροπή της αγροτικής σε βιομηχανική παραγωγή.

Όσοι ασχολείστε ή σκέφτεστε να ασχοληθείτε με τον αγροτικό τομέα, σκεφτείτε τα όλα αυτά, ξεκαθαρίστε τις απόψεις σας και επιχειρήστε. Ξεκινήστε από την πρωτογενή παραγωγή, αλλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας πρέπει να έχετε την μεταποίηση και την εμπορία. Πρέπει συνεχώς να αναζητάτε τρόπους πως να μετατρέψετε την παραγωγή σας σε βιομηχανικό προϊόν. Κερδίζετε μόνον όταν δημιουργείτε προστιθέμενη αξία. Σε διαφορετική περίπτωση θα δουλεύετε για άλλους.
_________________________________________________________________
Νέστορας ΙΚολοβός
- Engineering Geologist Μ.Sc. - Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
- Μέλος ΓΕΩΤΕΕ
- Πτυχιούχος Οργάνωσης  & Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας  & Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
- Life and Business Coach
www.expertsacademy.gr