Τι συμβαίνει με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Οι προτάσεις κατατέθηκαν αρχές της εβδομάδας. Ωστόσο, εξαρχής, χαρακτηρίστηκαν «σαρακοστιανές», στο πνεύμα των ημερών. Ο λόγος για τις προσφορές και των τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών, σχετικά με το συγχωνευμένο δίκτυο των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Στην Τράπεζα της Ελλάδας, που ήταν η αποδέκτρια τους, τις αντιμετώπισαν με τον ανάλογο σκεπτικισμό, που …ανέδυε το περιεχόμενο τους. Ωστόσο, όλες αυτές τις μέρες, απέφυγαν τον οποιονδήποτε σχολιασμό, όπως συνηθίζουν. Οι πληροφορίες της αγοράς, ωστόσο, επιμένουν ότι «στην πλειοψηφία τους, έγιναν για να γίνουν».

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Alpha Bank, αυτός ο σχολιασμός φέρεται να ταιριάζει γάντι. Γι αυτό και η εν λόγω τράπεζα έχει και τις λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσει το ενιαίο δίκτυο, γεγονός το οποίο, πάντως, δεν θα τους στενοχωρήσει και ιδιαίτερα εκεί στη Σταδίου, αφού αυτός ήταν μάλλον ο στόχος τους, εξαρχής.

Στην περίπτωση της Εθνικής, πάλι, το «άρωμα» που φέρεται να αναδύει η πρόταση τους, είναι κατά κάποιο τρόπο διακριτό. Δηλαδή, θα ήθελαν να προσθέσουν το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου δίπλα στο δικό τους (στο οποίο, ως γνωστόν, προστίθεται και το δίκτυο της Eurobank), αλλά δεν θα ήθελαν επ ουδενί να «φορτωθούν» και αυτό της Λαικής. Μόνο που τέτοια a la cart μεταχείριση του προς πώληση «προιόντος», στην Τράπεζα της Ελλάδας ούτε που τη συζητούν, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Για την περίπτωση του μικρού δικτύου της Ελληνικής Τράπεζας, κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται περί αμελητέας ποσότητας, σε σχέση με τα άλλα δύο (Κύπρου και Λαικής). Αλλά η συζήτηση δεν φαίνεται να φτάνει μέχρι εκεί.

Ο κανόνας αυτός ισχύει και στην περίπτωση της τρίτης ενδιαφερόμενης, που δεν είναι άλλη από τη Τράπεζα Πειραιώς. Η δική της προσφορά, πάντως, φαίνεται να έχει και το μεγαλύτερο βάθος, μεταξύ των τριών. Στο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού μάλιστα, όπου στεγάζεται η έδρα του κ. Μιχάλη Σάλλα και των συνεργατών του, τις περασμένες μέρες εθεάθησαν και στελέχη της Λαικής στην Ελλάδα, τα οποία, ασφαλώς, δεν πέρασαν από εκεί για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις για την κρίση στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος της Πειραιώς φέρεται να είναι ο πιο «ζεστός» στην προοπτική να αποκτήσει το ελληνικό δίκτυο και των τριών κυπριακών τραπεζών και να το προσθέσει σε αυτό της Πειραιώς, της Αγροτικής, της Γενικής και κατά πάσα πιθανότητα της Millennium (για την οποία παραμένουν τα διαδικαστικά, προκειμένου να ανακοινώσει την εξαγορά της). Στη διοίκηση της Πειραιώς «βλέπουν» συμπληρωματικότητα και εκτιμούν ότι υπάρχουν «κρυφές» υπεραξίες που θα τους προσθέσουν αντί να τους αφαιρέσουν, όπως ενδεχομένως θεωρούν οι υπόλοιποι.

Και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Γιατί «ακούστηκε» και αυτό και μάλλον όχι άδικα. Υπάρχει stand by, αλλά η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι πως θα αποτελέσει την αναγκαστική λύση, στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους τρεις συστημικούς παίκτες της αγοράς δεν αποδώσουν. Το δίκτυο των κυπριακών τραπεζών κάπου θα πρέπει να καταλήξει, πριν ανοίξει, γι αυτό καλό θα είναι να προβλεφθούν όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τουλάχιστον ήταν η ελληνική «γραμμή», την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Όλα πάντως έδειχναν ότι ήταν απλώς θέμα ωρών, για να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, όποιες και αν ήταν αυτές.

voria.gr