Με την οικοδομική άδεια θα μπορούν οι ιδιοκτήτες κτιρίων να νομιμοποιούν εσαεί τις δομικές αυθαιρεσίες των κτισμάτων τους, με την προϋπόθεση ότι δεν παραβαίνουν τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου έχουν ανεγερθεί. Στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπονται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, διαδικασίες νομιμοποίησης που δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες, αλλά θα δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαιρεσιών, με την πληρωμή ενός απλού παραβόλου των 500 ευρώ.
Έτσι, κατηγοριοποιούνται οι μη νόμιμες κατασκευές και ανάλογα με το βαθμό αυθαιρεσίας θα εντάσσονται σε κλιμάκια που θα προβλέπουν τις ανάλογες διαδικασίες νομιμοποίησης ή τακτοποίησης. Στόχος είναι να δοθεί οριστικά τέλος σε υποθέσεις με μικροαυθαιρεσίες, που υπολογίζεται ότι αποτελούν το 70-80% των αυθαιρέτων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να απεγκλωβιστούν από την ομηρία της ισχύουσας νομοθεσίας για την τακτοποίηση.
Τρεις κατηγορίες αυθαιρέτων
Για τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση, όπως σε δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό, ρέματα, δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης, αλλά ούτε και τακτοποίησης με βάση τον ισχύοντα νόμο 4014/11 και θα τελούν υπό καθεστώς διαρκούς αυθαιρεσίας. Για τα κτίσματα που έχουν σοβαρό εύρος αθαιρεσιών ή δεν διαθέτουν καθόλου οικοδομική άδεια, όπως ακίνητα που διαθέτουν άδεια για δομήσιμη επιφάνεια μικρότερη κατά πολύ από αυτή που πραγματικά έχει δομηθεί (άδεια για 100 τετραγωνικά μέτρα δομήσιμη επιφάνεια και έχουν κτιστεί περισσότερα από 200 τετραγωνικά μέτρα), θα ακολουθείται η υφιστάμενη διαδικασία τακτοποίησης, που προβλέπει 30ετή απαλλαγή κατεδάφισης, με καταβολή παραβόλου και επιβολή προστίμου ανάλογα με την παράβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί θέμα αύξησης του χρόνου τακτοποίησης από 30 που είναι σήμερα σε 35 και ενδεχομένως 40 χρόνια. Δεν τίθεται θέμα μείωσης προστίμων αλλά γίνονται κάποιες διευκολύνσεις σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι συνεπείς με τις δόσεις που προβλέπονται.
Τέτοιες διευκολύνσεις είναι να μη χάνουν οι δικαιούχοι την τακτοποίηση εάν δεν έχουν καταβάλει δόσεις. Έτσι, θα αναστέλλεται η απένταξη από την τακτοποίηση και δεν θα επιβάλλονται προσαυξήσεις σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, ισχύει η έκπτωση 20% για όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου, ενώ για όσους πολίτες επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού προστίμου θα παρέχεται έκπτωση 10%.
Επιπλέον, ισχύει ότι για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου απαιτείται να έχει καταβληθεί το 30% του συνολικού προστίμου. Για τα κτίσματα με μικροαυθαιρεσίες όπως πέργκολες, μικροί ημιυπαίθριοι, πατάρια, μικρά υπόγεια, γκαράζ κ.λπ. προβλέπεται οριστική νομιμοποίηση.
Το σχέδιο νόμου κατατάσσει τις αυθαιρεσίες της 3ης αυτής κατηγορίας σε δύο ομάδες: 1) Στα κτίσματα που και με τις παράνομες προσθήκες η δομήσιμη επιφάνεια δεν υπερβαίνει τους συντελεστές δόμησης και όγκου που ισχύουν για την περιοχή
1) σε αυτά που τις υπερβαίνει. Οι αυθαιρεσίες της πρώτης ομάδα θα έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν οριστικά, ενώ της δεύτερης ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα μόνο τακτοποίησης για 30 χρόνια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Όσον αφορά την πρώτη ομάδα, παρέχεται η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να αποκτούν οριστικούς τίτλους μόνο με παράβολα, ύψους περίπου 500 ευρώ.
Σε περίπτωση, πάντως, που έχει γίνει αλλαγή χρήσης και ένας χώρος από βοηθητικός, όπως αποθήκη, έχει μετατραπεί σε κύριο (π.χ. υπνοδωμάτιο), τότε εκτός από το παράβολο ο ιδιοκτήτης θα καλείται να πληρώσει και πρόστιμο, ανάλογα με το χώρο της προσμετρήσιμης επιφάνειας στο συνολικό όγκο του κτιρίου.