Και δεύτερο δάνειο από ΕΤΕπ για Μεγαλόπολη

Σταδιακή αλλαγή κλίματος αρχίζει να καταγράφεται στο θέμα των χρηματοδοτήσεων μεγάλων έργων από τράπεζες του εξωτερικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ, που εξασφάλισε προ ημερών και δεύτερο δάνειο από την ΕΤΕπ για τη νέα της μονάδα φυσικού αερίου «Μεγαλόπολη 5».

Χθες, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεάμηνου της ΔΕΗ ο επικεφαλής της Αρθούρος Ζερβός δήλωσε ότι στις 22 Νοεμβρίου η  επιχείρηση υπέγραψε και δεύτερη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη νέα της μονάδα «Μεγαλόπολη 5».

Η πρώτη σύμβαση, ύψους 150 εκατ. ευρώ είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2011 στα γραφεία της ΕΤΕπ στην Αθήνα από τον κ. Ζερβό και τον τότε αντιπρόεδρο της τράπεζας Πλούταρχο Σακελλάρη.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και μερικούς μήνες πριν, όταν η ΔΕΗ είχε προσεγγίσει την ΕΤΕπ για να συνάψει δάνειο 70 εκατ. ευρώ για τη μονάδα της στη Μεγαλόπολη, εκείνη, εν μέσω της πλήρους αβεβαιότητας που επικρατούσε για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, είχε θέσει στην επιχείρηση δύο νέους όρους.

Η ρήτρα δραχμής

Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της δανεικής σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος- επιστροφής δηλαδή στη δραχμή- με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη είτε της διάλυσης της ευρωζώνης. Ο δεύτερος όρος αφορούσε την υπαγωγή της σύμβασης στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

Πηγές από την ETEπ υποστήριζαν τότε ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της ευρωζώνης.

Τότε μάλιστα είχε καταστεί σαφές από την ΕΤΕπ προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Oικονομικών ότι το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

energypress.gr