Πρόσθετοι φόροι για χαμηλόμισθους, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων

Γεμάτο «αγκάθια» και παγίδες είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται τις επόμενες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα. Ο στόχος προφανής: να εισπράξει το Δημόσιο όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια).

Ηδη, τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχουν παραλάβει προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου και έχουν πάρει «φωτιά» τα κομπιουτεράκια προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι και πόσα θα επιβαρυνθούν με τους νέους φόρους. Αυτό που προκύπτει από μία πρώτη ματιά είναι ότι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων με παιδιά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους, ενώ σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εξαίρεση εκείνους που δηλώνουν υψηλά κέρδη.

Σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Αντίθετα εκείνοι που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές και εισπράττουν ενοίκια θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

Οι αγρότες θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο το 2015 καθώς αλλάζει η φορολογία τους το 2014. Θα φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα βιβλία τους. Ωστόσο, μισθωτοί και συνταξιούχοι (Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) θα διαπιστώσουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2013 μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους αφού πρόκειται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα να αυξηθεί η παρακράτηση φόρου.

Μείωση μισθού από την αύξηση της φορολογίας θα διαπιστώσουν οι άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 € ή 1.850 € το μήνα. Οι έγγαμοι με 1 παιδί θα δουν μείωση μισθού ή σύνταξης για ετήσιο εισόδημα άνω των 11.000 € ή 785 € το μήνα, ενώ οι έγγαμοι με 2 παιδιά θα δουν μείωση μισθού ή σύνταξης για ετήσιο εισόδημα άνω των 10.000 € ή 714 € το μήνα.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει και πάλι το καθεστώς συλλογής αποδείξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες απέσυραν την προτεινόμενη διάταξη που προέβλεπε «ποινή» 21% για λιγότερες αποδείξεις και φέρνουν νέα κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από τους πολίτες.

Παράλληλα, παραμένουν στα ύψη τα τεκμήρια κατοικιών, ενώ ελαφρύνσεις 20% προβλέπονται για τα τεκμήρια αυτοκινήτων έως 1.600 κυβικά και έως 18% για μεγαλύτερου κυβισμού. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει ενστάσεις τόσο από το ΠαΣοΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Εχει κατατεθεί πρόταση για διατήρηση των εκπτώσεων για παιδιά με ισοδύναμο μέτρο την αύξηση της φορολογίας σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα, έχει αποσυρθεί «προσωρινά» η φορολόγηση των εφάπαξ, ενώ φαίνεται να διατηρείται το αφορολόγητο των 60.000 € κατά τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης 

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, καταργείται η έκπτωση φόρου για τόκους δανείων, ενοίκια Α΄κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής κτλ., ενώ διατηρείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες εφόσον ξεπερνούν το 5% του ετήσιου εισοδήματος (π.χ. σε εισόδημα 20.000 ευρώ, ιατρικές δαπάνες έως 1.000 ευρώ δεν αναγνωρίζονται). Οσον αφορά στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, καταργείται το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και μπαίνει φόρος 26% από το 1ο € για εισόδημα έως 50.000 € και 33% για παραπάνω

Οι νέοι φόροι στα ενοίκια
Επιβαρύνονται τα χαμηλά εισοδήματα - ευνοούνται τα υψηλά. Τα εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ ως εξής:

- 10% φόρος για τα πρώτα 12.000 € ενοίκια

- 33% για το εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 €

- Μεγάλη αύξηση φόρων έως 500% για όσους εισπράττουν ετησίως ενοίκια ως 60.000 €

- Μείωση φορολογίας για τους μεγαλο-εισοδηματίες

«Ποινή» φόρου στα χαμηλά ενοίκια 

tovima.gr