ΣΕΒ: «Κλειδί» η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων για τον κατασκευαστικό κλάδο

Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα κτίρια δεν συμβάλλει μόνον στους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας, αλλά αποτελεί σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία ανάπτυξης για τον κατασκευαστικό κλάδο, εκτιμά ο ΣΕΒ.

Σε πρόσφατη ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη του ευρωπαϊκού φόρουμ για τις ΑΠΕ, ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ευθύμιος Βιδάλης, επισήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαφύλαξη της βιωσιμότητας της βιομηχανίας τίθεται ως κρίσιμη προτεραιότητα από εκείνους που χαράσσουν την ενεργειακή πολιτική, στο πλαίσιο των δράσεων για την κλιματική αλλαγή.

Απόθεμα

Το κτιριακό απόθεμα της χώρας είναι παλαιό και από τα πλέον ενεργοβόρα στην Ευρώπη, λόγω του ελλείμματος πρόβλεψης για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια. Το ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από το 2010 και μετά δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υπό τις σημερινές συνθήκες ύφεσης. «Είμαι πεπεισμένος ότι μόλις ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα είναι ο τομέας που θα προσφέρει βιώσιμη διέξοδο στον κατασκευαστικό κλάδο», δήλωσε ο κ. Βιδάλης, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια αποτελεί τον πιο ισχυρό μοχλό εξοικονόμησης ενέργειας.

imerisia.gr