Τεχνολογία: Χρήση άνθρακας για την κατασκευή επεξεργαστών

Η IBM κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο με περισσότερα από 10.000 τρανσίστορς, με τη χρήση μια νέας τεχνολογίας με νανο-αγωγούς άνθρακα, ανοίγοντας ένα νέο ορίζοντα στις τεχνολογίες των τσιπ.
Με το πυρίτιο να φτάνει στα όριά του και το νόμο του Moore – φυσιολογικά - να μην έχει ακόμη μεγάλα χρονικά περιθώρια επαλήθευσης με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, διάφοροι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν την επόμενη μέρα στην κατασκευή ολοκληρωμένων.

Η IBM αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία των νανο-αγωγών άνθρακα, σύμφωνα με την οποία κάθε αγωγός έχει πάχος ενός ατόμου και μορφοποιείται σε σχήμα κυλίνδρου. Τα πλεονεκτήματα αυτών των αγωγών, είναι πως έχουν το τέλειο σχήμα για τη λειτουργία τους ως τρανσίστορ, καλύτερη αγωγιμότητα από το πυρίτιο και μπορούν να "συρρικνωθούν" περισσότερο από αυτό.

Υπάρχουν όμως και κατασκευαστικές δυσκολίες, οι οποίες εντοπίζονται στην επίτευξη τέλειας ευθυγράμμισης μεταξύ τους, ενώ πρέπει να επιτευχθεί και απόλυτη καθαρότητα του υλικού.

Η IBM κατασκεύασε το ολοκληρωμένο των 10.000 τρανσίστορ κάνοντας χρήση της υπάρχουσας κατασκευαστικής μεθόδου ολοκληρωμένων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, αφού δεν απαιτείται η δημιουργία νέων εργαλείων και γραμμών παραγωγής, που θα κόστιζαν δισεκατομμύρια.

Μπορεί να ακούγεται… αστείο ένα ολοκληρωμένο με 10.000 τρανσίστορ, αφού οι σύγχρονοι ισχυροί επεξεργαστές έχουν φθάσει να ενσωματώνουν δισεκατομμύρια, αλλά τα γεγονότα που προαναφέρθηκαν, είναι ενθαρρυντικά για την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

e-pcmag.gr