Θεσσαλονίκη: 2.500 οικονομικές θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους του κέντρου

Δυόμισι χιλιάδες θέσεις στάθμευσης με χαμηλό αντίτιμο επιδιώκει να εξασφαλίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικούς σταθμούς αυτοκινήτων για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το παρκάρισμα. Ως κίνητρο, ώστε να τους πείσει να ρίξουν τις τιμές, ο κεντρικός δήμος σκοπεύει να προσφέρει στους ιδιοκτήτες των πάρκιγκ πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.
Το πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και στους ιδιοκτήτες των σταθμών αυτοκινήτων εκτιμάται ότι θα κλειδώσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία, αυτήν την περίοδο οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προετοιμάζουν το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί με τους ιδιοκτήτες των πάρκιγκ. 

«Την επεξεργασία του κειμένου αυτού έχει αναλάβει η νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεννόηση και συνεργασία με τη διεύθυνση Κυκλοφορίας και τη διεύθυνση Τελών. Το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, το οποίο υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες σταθμών αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, ώστε αυτοί να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αρχίσει ακολούθως το ταχύτερο δυνατό η εφαρμογή του προγράμματος», επισημαίνει ο κ. Κουράκης. 

Στάθμευση με 75 ευρώ 
Η συμφωνία που επιδιώκει ο δήμος Θεσσαλονίκης προβλέπει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου θα έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στα ιδιωτικά πάρκιγκ έναντι του ποσού των 75 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται ή μη ο ΦΠΑ. 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προκύπτει ότι τα ιδιωτικά πάρκιγκ που λειτουργούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προσφέρουν αθροιστικά περίπου 8.000 θέσεις στάθμευσης. 

Ένας από τους όρους που θέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως σημειώνει ο κ. Κουράκης, είναι ότι οι ιδιοκτήτες που θα αποδεχθούν τη συμφωνία πρέπει να δεσμεύσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό -της τάξης του περίπου 30%- των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης για την αποκλειστική χρήση των μόνιμων κατοίκων του κέντρου. Ουσιαστικά πρόκειται για τους κατόχους των ειδικών σημάτων Θ1 και Θ2, τα οποία δίδονται σε όσους κατοικούν μόνιμα στο κέντρο από την πρώτη δημοτική κοινότητα. 

Αυστηρός έλεγχος 
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σκοπεύει να τηρήσει αυστηρές διαδικασίες ελέγχου, ώστε να διασφαλίσει την πιστή τήρηση της συμφωνίας που θα συναφθεί. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των πάρκιγκ να αποστέλλουν στο τέλος κάθε μήνα πλήρη κατάλογο με τα στοιχεία των οδηγών που εξυπηρέτησαν μαζί και με τα αντίστοιχα τιμολόγια. 

Με τη συμφωνία για τη στάθμευση σε ιδιωτικά πάρκιγκ έναντι χαμηλού αντιτίμου ο δήμος Θεσσαλονίκης επιδιώκει να προσφέρει διέξοδο στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, μετά και το πρόγραμμα πεζοδρομήσεων που έχει εφαρμόσει κυρίως στην ανατολική πλευρά. «Με τις πεζοδρομήσεις και τις μετατροπές δρόμων σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας στην πραγματικότητα δεν έχουν χαθεί περισσότερες από 300 νόμιμες θέσεις στάθμευσης. 

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, την οποία προωθούμε, ουσιαστικά θα εξασφαλιστούν για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης περίπου 2.500 θέσεις στάθμευσης στην τιμή των 75 ευρώ το μήνα», επισημαίνει ο κ. Κουράκης. 

Αιτήσεις για το σήμα κατοίκου 
Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης που ενδιαφέρονται να λάβουν τα ειδικά σήματα Θ1 και Θ2, τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους εντελώς δωρεάν σε όλες τις νόμιμες θέσεις στάθμευσης παρά την οδό, θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις αιτήσεις τους από αύριο μέχρι και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα γραφεία της πρώτης δημοτικής κοινότητας, επί της οδού Παύλου Μελά 40, κάθε ημέρα εκτός Δευτέρας από τις 8 το πρωί έως και τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων θα επαναληφθεί και στις αρχές του νέου έτους και συγκεκριμένα από την Τρίτη 8 Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013. 

Σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ως περιοχή σήματος κατοίκου Θ1 ορίζεται η ζώνη που περικλείεται από την Ίωνος Δραγούμη, τη λεωφόρο Νίκης, τη Νικολάου Γερμανού, την Αγγελάκη και την Εγνατία από την πλευρά των ζυγών οικοδομικών αριθμών. Αντίστοιχα ως περιοχή σήματος κατοίκου Θ2 προσδιορίζεται η ζώνη που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου (από την πλευρά των ζυγών οικοδομικών αριθμών), Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία (από την πλευρά των μονών οικοδομικών αριθμών). 

Τα ειδικά σήματα Θ1 και Θ2 μπορούν να προμηθευτούν αποκλειστικά όσοι διατηρούν τη μόνιμη κατοικία τους και όχι όσοι διαθέτουν την επαγγελματική στέγη τους εντός των αντίστοιχων ζωνών. Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν τα σήματα από τα γραφεία της πρώτης δημοτικής κοινότητας άμεσα με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους, εφόσον τα δικαιολογητικά που θα έχουν καταθέσει θα είναι πλήρη και σε φωτοτυπίες. 
Όπως έχει γνωστοποιηθεί από την πρώτη δημοτική κοινότητα, ανανέωση της κάρτας μόνιμου κατοίκου για το νέο έτος θα γίνεται αποκλειστικά για όσους κατέχουν το αντίστοιχο σήμα της φετινής χρονιάς. Την κάρτα στάθμευσης δικαιούνται μόνον οι κάτοχοι επιβατικών Ι.Χ. με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ επιτρέπεται η χορήγηση μόνον ενός σήματος ανά διαμέρισμα. 

Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά 
Οι ιδιοκτήτες ακινήτου στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι θα καταθέσουν για πρώτη φορά αίτηση για την απόκτηση του σήματος κατοίκου, πρέπει παράλληλα με την υπεύθυνη δήλωση που θα κληθούν να υπογράψουν και την ταυτότητά τους να προσκομίσουν και τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 
  • Εκκαθαριστικό τελευταίου έτους 
  • Ε1 τελευταίου έτους με τη σφραγίδα της εφορίας ή μέσω ίντερνετ 
  • Ε2 τελευταίου έτους, αν υπάρχουν και άλλα ακίνητα στο δηλούμενο οικοδομικό τετράγωνο Θ1 ή Θ2 
  • Ε9 ή ΕΤΑΚ του έτους, κατά το οποίο είναι δηλωμένο το ακίνητο 
  • Πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος (να υπάρχει κατανάλωση, από την οποία να αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μόνιμη κατοικία) 
  • Άδεια κυκλοφορίας για επιβατικό Ι.Χ. με ελληνικές πινακίδες 
  • Δίπλωμα οδήγησης διεθνές ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισχύ 
  • Υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης αυτοκινήτου μόνο σε προστατευόμενο μέλος, εφόσον συνοικεί στο ίδιο διαμέρισμα ή κατοικεί στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο Θ1 ή Θ2
  • Leasing αυτοκινήτου στο όνομα του ενδιαφερόμενου ή σε προστατευόμενο μέλος 
  • Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης στο κέντρο μεταβολή στοιχείων από την εφορία 
  • Φάκελο με λάστιχο 
Σε ό,τι αφορά όσους ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο στο κέντρο και καταθέτουν δήλωση για πρώτη φορά, πρέπει να προσκομίσουν επιπρόσθετα μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ και με σφραγίδα της εφορίας. 

Τι απαιτείται για την ανανέωση του σήματος
Όσοι επιθυμούν να ανανεώσουν το σήμα κατοίκου και για το νέο έτος πρέπει να καταθέσουν στα γραφεία της πρώτης δημοτικής κοινότητας: 
  • Υπεύθυνη δήλωση
  • Ε1 τελευταίου έτους με τη σφραγίδα της εφορίας ή μέσω ίντερνετ
  • Πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος (να υπάρχει κατανάλωση, από την οποία να αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μόνιμη κατοικία) 
  • Άδεια κυκλοφορίας για επιβατικό Ι.Χ. με ελληνικές πινακίδες
  • Δίπλωμα οδήγησης διεθνές ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ισχύ 
  • Leasing αυτοκινήτου στο όνομα του ενδιαφερόμενου ή σε προστατευόμενο μέλος
  • Φάκελο με λάστιχο 
Αντίστοιχα όσοι νοικιάζουν κάποιο ακίνητο στο κέντρο και θέλουν να ανανεώσουν την κάρτα στάθμευσης πρέπει να προσκομίσουν ακόμη μισθωτήριο συμβόλαιο σε ισχύ και θεωρημένο από τη ΔΟΥ. Σε περίπτωση που αυτό έχει λήξει, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη με το γνήσιο της υπογραφής. 

makthes.gr