Επενδύσεις τουλάχιστον 1,25 δισ στα Φ/Β ετοιμάζει η Ρωσία

Η Ρωσία ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρώτο της πρόγραμμα στήριξης για παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από το 2ο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης το εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε παρόμοια ενεργειακά προγράμματα στη χώρα, όπου το ύψος των τιμολογίων, υπολογίζεται από το κόστος κεφαλαίου και λειτουργίας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο ότι το κόστος για τα ηλιακά έργα είναι πάρα πολύ υψηλό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέσο κόστος κεφαλαίου για 1 kW ηλιακής ενέργειας ανέρχεται σε € 2.519, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το κόστος από τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή και τα λειτουργικά έξοδα είναι αρκετά υψηλά αφού 1 MW κοστίζει € 10.000 το μήνα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε την πρόθεση να διαθέσει 4 δις ευρώ σε επιδοτήσεις μέχρι το 2020. Ωστόσο, η δημοσίευση των προθέσεων αυτών προκάλεσε έντονη κριτική από πολλούς αναλυτές της χώρας.

Για αυτό το λόγο ανακοίνωσε τη δημιουργία του προγράμματος, μια ηλιακή «δημοπρασία», προκειμένου να επιλεγούν τα έργα, ενώ χαμήλωσε τον πήχη των επενδύσεων στα 1,25 δις ευρώ, μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης, μέχρι το 2020, θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία 11,03 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ των οποίων τα 2 GW θα προέρχονται από ηλιακή ενέργεια.