Από 13 ως 15 δισ. το κόστος της επιμήκυνσης

Στα 13 - 15 δισ. ευρώ θα διαμορφθωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας στην περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, είπε ο υπουργός Οικονομικών την Δευτέρα.

«Υπάρχει... το χρηματοδοτικό κενό που το υπολογίζουμε σε 13 - 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση», ανέφερε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας.

«Είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή η Ελλάδα να αποπληρώσει αργότερα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Όπως ανέφερε σε έγγραφο του προς τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβόνας για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το ποσό που απαιτείται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 - 2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. δαπάνες και 2 δισ. έσοδα).