Νέες εισφορές επαγγελματιών: Ανά έτος η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Κάθε χρόνο και διαφορετική ασφαλιστική κατηγορία (ή κλάση) θα μπορούν να επιλέγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από το 2020, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στην ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, επισήμανε πως η επιλογή της κλάσης θα γίνεται στις αρχές του χρόνου και θα μπορεί να αλλάζει σε ετήσια βάση.

Αυτό σημαίνει πως, στις αρχές του 2020 (αφού ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή το Υπ. Εργασίας τον Ιανουάριο του 2020), ένας επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέξει σε ποια κλάση θέλει να ανήκει, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό εισφορών για ένα 12μηνο.

Στις αρχές, όμως, του 2021, θα μπορεί να αλλάξει κλάση, η οποία θα είναι είτε χαμηλότερη (αν δεν επέλεξε το 2020 την κατώτερη), είτε υψηλότερη σε σχέση με εκείνη που επέλεξε το 2020.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τις οποίες πληρώνει ένας επαγγελματίες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη.

Ο Γ. Βρούτσης ανέφερε πως θα υπάρχουν συνολικά 7 ασφαλιστικές κατηγορίες εισφορών.

Θα κυμαίνονται, επισήμανε, από τα 220 ευρώ, επιβεβαιώνοντας το Capital.gr έως τα 520 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι ασφαλιστικές κατηγορίες των εισφορών θα διαμορφώνονται, σε γενικές γραμμές ως εξής:

• 1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ
• 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ
• 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ
• 4η ασφαλιστική κατηγορία: 360 ευρώ
• 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ
• 6η ασφαλιστική κατηγορία: 520 ευρώ

Θα υπάρχει άλλη μία επιπλέον (7η ) ασφαλιστική κατηγορία, η οποία θα είναι χαμηλότερη από την κατώτατη και θα αφορά τους νέους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν έως 5 έτη ασφάλισης. Οι εισφορές, για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων θα ανέρχονται γύρω στα 130 ευρώ.

Επισημαίνεται, όμως, πως οι κλάσεις αυτές είναι εντελώς ανεξάρτητες τόσο από το εισόδημα κάθε επαγγελματία, όσο και από τα έτη ασφάλισης του.

Έτσι στην ίδια ασφαλιστική κλάση (πχ στην κατώτατη των 220 ευρώ/μήνα) μπορεί να ανήκει ένας επαγγελματίας με χαμηλό εισόδημα πχ 7.800 ευρώ και στην ίδια ένας με υψηλό εισόδημα πχ 78.000 ευρώ. Στην ίδια, επίσης, ασφαλιστική κατηγορία μπορεί να ανήκει ένας επαγγελματίας με 6 έτη ασφάλισης και ένας με 26 έτη ασφάλισης.

Στο ποια κλάση θα ανήκει κάθε επαγγελματία είναι αποκλειστικά και μόνο δική του επιλογή. Όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης στην ΕΡΤ, "φέρνουμε πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών. Ανάλογα με τις δυνατότητες του, ο καθένας θα πληρώνει τις εισφορές που θέλει και θα παίρνει την ανάλογη σύνταξη".

Αναλυτές επισημαίνουν πως το σχεδιαζόμενο σύστημα έρχεται σε ρήξη τόσο με το σύστημα που ισχύει από το 2017 (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου), όσο και με εκείνο που ίσχυε προ του 2017. Και αυτό οι νέες εισφορές δεν θα υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (από το 2017 έως σήμερα), ούτε με βάση τα έτη ασφάλισης (όπως προέβλεπε το σύστημα που ίσχυε προ του 2017).

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!