Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες για τα διατηρητέα ακίνητα

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα έστειλαν ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων, αναφέροντας ότι το ΥΠΟΙΚ τους άφησε εκτός μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή οι ιδιοκτήτες, στην έκπτωση 10% έως 30% που θεσπίστηκε, αφαιρείται από τη συνολική αξία της περιουσίας μόνο η αξία των εκτός σχεδίου κτημάτων, ενώ συνυπολογίζεται η αξία των μνημείων.

Στην επιστολή τους ζητούν συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Η επιστολή των ιδιοκτητών:

Αξιότιμοι κύριοι

Ο ν.4223/2013, με τον οποίο θεσπίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, προβλέπει ότι τα εκτός σχεδίου ή οικισμού κτήματα καθώς και τα μνημεία (δηλαδή κτήρια που είναι προγενέστερα των εκάστοτε τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα Μνημεία ή ως έργα τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού) απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Με τον ν. 4621/31.07.2019, που ψηφίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, θεσπίστηκε μείωση 10 – 30 % στο άθροισμα κύριου και συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ.

Όμως για τον υπολογισμό της μείωσης που θεσπίστηκε με το νόμο αυτό αφαιρείται από τη συνολική αξία της περιουσίας μόνο η αξία των εκτός σχεδίου κτημάτων, ενώ συνυπολογίζεται η αξία των Μνημείων! Πρόκειται συνεπώς για στοχευμένη εξαίρεση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ!

Επειδή ως δικαιολογία μπορεί να προβληθεί ότι η εξαίρεση και των Μνημείων θα μπορούσε να διαταράξει τα δημοσιονομικά έσοδα του Κράτους, παρατηρούμε ότι τα 20.000 περίπου διατηρητέα κτήρια και Μνημεία που ανήκουν σε ιδιώτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 8‰ (οκτώ τις χιλίοις) του συνολικού φορολογούμενου δομημένου περιβάλλοντος της χώρας και προφανώς τα Μνημεία από μόνα τους πολύ λιγότερο.

Επομένως το ότι στην παραπάνω μείωση του ΕΝΦΙΑ 2019 έχουν αγνοηθεί τα Μνημεία με ελάχιστο φορολογικό κόστος για το κράτος, και ελαφρύνονται φορολογικά τα «χρυσά» εκτός σχεδίου κτήματα ορισμένων νησιών μας, δείχνει το μέγεθος της αδικίας σε βάρος των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και Μνημείων, οι οποίοι καλούνται μόνοι και αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν το αβάστακτο κόστος της διατήρησης των κτηρίων αυτών, ιδίως μάλιστα στις περιπτώσεις που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την αντισυνταγματική, στην ουσία, παράλειψη αυτή, ζητούμε την πλήρη απαλλαγή των κτηρίων και μνημείων αυτών από τον ετήσιο φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), και παρακαλούμε για τον καθορισμό άμεσης συνάντησης μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα των μελών μας ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων και μνημείων όλης της χώρας.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!