«Οδικός χάρτης» με τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα

Εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων και ιδιώτες επενδυτές συναντήθηκαν χθες με κυβερνητικά στελέχη στη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για Άμεσες Διεθνείς Επενδύσεις (Foreign Direct Investments Roundtable), που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στη συνάντηση συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» με τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων και ανάπτυξης στη χώρα μας και αποτέλεσε προπομπό της συζήτησης για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 3 με 5 Μαρτίου.

Μεγάλη έμφαση άλλωστε δόθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης στο νέο φορολογικό και στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, μέσω των οποίων η κυβέρνηση στοχεύει στο να αρθούν όλα τα εμπόδια για επενδύσεις-ορόσημο για τη χώρα, όπως αυτή του Ελληνικού. «Ευκολότερες, απλούστερες διαδικασίες, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, διαφάνεια και άμεση απόδοση της δικαιοσύνης» ήταν το βασικό μήνυμα που εξέπεμψαν τα μέλη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, ενώ τονίστηκε πως πρόκειται για μια κυβέρνηση με «ισχυρή αυτοδυναμία, με ανθρώπους υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχουν συγκεκριμένο σχέδιο σε στέρεες βάσεις».

Στον τομέα του τουρισμού, μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε πως στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του τουρισμού, ενώ παράλληλα ανέφερε πως δρομολογείται ένα στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν ακριβώς τις προτεραιότητες για τη χώρα. Έμφαση θα δοθεί επίσης στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης. Η μείωση στη χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό «μείγμα» της χώρας, με παράλληλη αύξηση από το 18% στο 25% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, μέλος της οποίας εξήγησε στους επενδυτές το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των Δικτύων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα δοθεί έμφαση στη χρήση φυσικού αερίου, καθώς, πέραν της Αλεξανδρούπολης, δρομολογούνται και άλλοι σταθμοί προορισμού και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).


Η κυβέρνηση πρόκειται να εστιάσει στις συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για μεγάλα έργα, ενώ επιθυμεί η Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα να γίνει αρωγός στην ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το 2020 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου το 60%-70% να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ελάφρυνση των φόρων ως κίνητρο για επιχειρήσεις και επενδυτές, καθώς αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε έναν «ενάρετο κύκλο». Στον τομέα της ναυτιλίας, μέλος της κυβέρνησης ανέφερε πως στις επόμενες 15 ημέρες θα κατατεθεί σχέδιο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων της χώρας.

Οι επενδυτές άκουσαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης πως το σχέδιο για αδειοδότηση από ιδιώτες, που συμπεριλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για τις ξένες επενδύσεις, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου τα επόμενα 4 χρόνια, έτσι ώστε να υπάρχουν ψηφιακοί χάρτες για τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τη χρήση γης. Κεντρικός επίσης στόχος είναι η επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα, προκειμένου να αντιστραφεί το brain drain σε brain gain, μέσω της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ήδη δρομολογούνται κέντρα καινοτομίας για τη στέγαση και τη διευκόλυνση νεοφυών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκπρόσωποι του ξένου διπλωματικού σώματος, μέσω των παρεμβάσεών τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση στις 75 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης έχει ήδη ξεκινήσει να άρει τα εμπόδια, διευκολύνοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων, ενώ έκκληση υπήρξε για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

fortunegreece.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!