Το ελληνικό επιχειρείν "παίρνει τα ηνία" της οικονομίας

Μετά από σχεδόν 15 χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να μπαίνουν δυναμικά στο "παιχνίδι" των διεκδικήσεων μεγάλων έργων της χώρας, διεκδικώντας μερίδιο από μια πίτα που για τα επόμενα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ.

Με αφορμή το "πράσινο'' φως στο εμβληματικό έργο στο Ελληνικό το EMEATimes μαθαίνει ότι πλήθος ακόμα έργων σιγά σιγά φαίνεται να "ξεκλειδώνουν" και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να διεκδικούν ισάξια πλέον (με τις ξένες εταιρείες) το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας των έργων.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι τα έργα που θα ξεκλειδώσουν στο άμεσο επόμενο διάστημα, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά είναι είτε αμιγώς κατασκευαστικά ενώ κάποια αφορούν και διαγωνισμούς παραχωρήσεων.

Τα πιο εμβληματικά από αυτά τα έργα είναι:

- Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
- Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
- Τα λιμάνια της χώρας.
- Η επέκταση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
- Η παραχώρηση μιας σειράς από μαρίνες σε όλη την επικράτεια.

Ο κομβικός ρόλος του Ελληνικού

Η άμεση όπως φαίνεται έναρξη των διαδικασιών στο Ελληνικό έρχεται να "ξεκλειδώσει" το έργο των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτό. Το Ελληνικό αποτελεί μια επένδυση συνολικού ύψους 8 δις ευρώ που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας στο σύνολό της.

Το έργο αφορά στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί, ώστε να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και του περιβάλλοντος, που αναμένεται να συνδράμουν θετικά όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκουν φτηνό δανεισμό

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχοντας στο χαρτοφυλάκιο τους έργα τέτοιου βεληνεκούς, μπορούν να βρουν εύκολα δανεισμό και μάλιστα φτηνό δανεισμό, τόσο από τις ελληνικές όσο και από ξένες τράπεζες.

Η ανάταση της οικονομίας της χώρας και οι κινήσεις των τελευταίων μηνών σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων στη χώρα μας. Ήδη μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού αλλά και πιο μικρά ευέλικτα σχήματα έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εισόδου στην ελληνική αγορά και χρηματοδοτήσεις τέτοιου βεληνεκούς τους προσθέτουν το κύρος που χρειάζονται για να "γνωριστούν" με το ευρύ ελληνικό κοινό.

emea.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!