Πλατφόρμα για αρχάριους «προγραμματιστές»

Μολονότι πλέον οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με λέξεις που συνδέονται με την ανάπτυξη τεχνολογικών μέσων, στην πράξη εξακολουθεί να είναι δύσκολη η χρήση της τεχνολογίας για όσους δεν έχουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού. Για παράδειγμα, η δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα είναι για μερικούς μια αρκετά δημιουργική διαδικασία, ωστόσο μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως περίπλοκη και σύνθετη για όσους δεν ξέρουν να γράφουν «κώδικα».

Εν τω μεταξύ, μόνο μέσω του κώδικα μια εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αυτή τη σύνθετη διαδικασία προσπαθεί να απλοποιήσει μέσω της δικής της πλατφόρμας η νεοφυής εταιρεία Kodika.io, φέρνοντας σε επαφή με τα εργαλεία της τεχνολογίας όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά.

«Η Κodika.io είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που δεν έχει γνώσεις προγραμματισμού να δημιουργήσει τη δική του εφαρμογή για iPhone χωρίς να χρειάζεται να γράψει κώδικα. Ο χρήστης χρησιμοποιώντας το iPad του είναι σε θέση να κάνει drag-and-drop εικόνες, κείμενα και κουμπιά αλλά και πιο πολύπλοκα στοιχεία με σκοπό να σχεδιάσει την εφαρμογή του», αναφέρει στην «Κ» ο ιθύνων νους της ιδέας Κώστας Αντωνόπουλος.

Παρότι ο στόχος του εγχειρήματός του μπορεί να φαίνεται αισιόδοξος, ο ίδιος σπεύδει να συμπληρώσει ότι η πλατφόρμα που έχει αναπτύξει λειτουργεί σαν ένα μικρό παζλ «που δεν αφήνει τον χρήστη να δημιουργήσει ή να ενώσει κάτι που τεχνολογικά δεν μπορεί να γίνει». «Τον τελευταίο χρόνο, έχουν δημιουργηθεί αρκετές εταιρείες στο εξωτερικό που προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύχρηστη τη διαδικασία δημιουργίας εφαρμογών, αλλά όλες δίνουν βάση στο design, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία σχεδιασμού τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγουν έτοιμο κώδικα σχετικά με τον σχεδιασμό και τα γραφικά μιας εφαρμογής, όμως, έπειτα, χρειάζεται κάποιος έμπειρος προγραμματιστής για να λειτουργήσει η εφαρμογή σωστά», συμπληρώνει ο κ. Αντωνόπουλος.

Το εμπόδιο αυτό κατόρθωσε να υπερπηδήσει η ομάδα της Kodika.io αναπτύσσοντας μια εξελιγμένη έκδοση του Blockly, την οποία δημιούργησε πρώτα η Google με το MIT για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ξεκινώντας με δικά του κεφάλαια, η ιδέα της Kodika.io γεννήθηκε το 2017, όταν ύστερα από κάποια χρόνια εργασίας ως iOS Developer σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο 27χρονος κ. Αντωνόπουλος αποφάσισε να συμμετάσχει το πρόγραμμα egg της Eurobank και να μετουσιώσει επιχειρηματικά την ιδέα του. «Παρατήρησα πόσο δύσκολο και συνάμα κοστοβόρο είναι να προσλάβει κανείς κάποιον προγραμματιστή για την υλοποίηση μιας εφαρμογής», αναφέρει ο ίδιος. «Αυτό οφείλεται αρχικά στη μεγάλη ζήτηση για προγραμματιστές αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια αυτοματοποιημένη και εύκολη λύση για τη δημιουργία mobile εφαρμογών». Η Kodika.io άρχισε επίσημα να λειτουργεί πριν από ένα μήνα και από το φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα και σε υπολογιστές Mac. Παράλληλα, έχει ήδη λάβει μια πρώτη χρηματοδότηση από επενδυτές, ενώ ένα μήνα μετά το επίσημο λανσάρισμά της, μετράει ήδη χρήστες από την Αμερική και τη Βραζιλία.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!