Σημαντικές αλλαγές στα ακίνητα φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων θα περιλάβει η κυβέρνηση στο αυριανό φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να περάσει από τη Βουλή χωρίς καμία τροπολογία.

Στις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προβλέπεται α) το "πάγωμα" του ΦΠΑ για μια τριετία στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, β) η αναστολή, για ακόμη μια τριετία, του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και γ) η έκπτωση φόρου, ίση με το 40% - 50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, το εν λόγω νομοσχέδιο θα είναι το πρώτο "τεύχος" σημαντικών αλλαγών που θα ολοκληρωθούν με ένα επιπλέον φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, το οποίο θα αφορά στην πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας φορολόγησης κεφαλαίου, σε περαιτέρω παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ (ίσως και εξειδίκευση της σχετικής φορολογίας ενδεχομένως με τη μορφή κωδικοποίησης/διαμόρφωσης κλιμάκων), καθώς και στον εξορθολογισμό των προστίμων για τη μη καταβολή ή τη λανθασμένη αναγραφή στις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ.

Ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου αύριο στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία είχε ζητήσει τη συνάντηση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη φορολογία του ΕΝΦΙΑ και τις στρεβλώσεις στην εφαρμογή του, ζητήματα που αφορούν στην έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών και στα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία ελέγχου και χρήσης τους από τους συμβολαιογράφους στα συμβόλαια μεταβιβάσεων, αλλά και ο περιορισμός των εμποδίων κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η ΑΑΔΕ είχε παρουσιάσει στους συμβολαιογράφους την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων. Η πλατφόρμα είναι σχεδόν έτοιμη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου. Θα διευκολύνει σημαντικά όσους αποκτούν ακίνητα καθώς θα τους απαλλάξει από τη γραφειοκρατία, τον μεγάλο όγκο εγγράφων και την αναμονή στις ουρές της Εφορίας, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στην ΑΑΔΕ τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όταν το νέο σύστημα τεθεί σε λειτουργία, η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινάει και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Πράγμα που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος που θα προχωρεί σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ για να υποβάλει τη δήλωση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αφού η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, από τον συμβολαιογράφο και ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Αυτόματα θα ελέγχεται και το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, ενώ το μόνο που θα απαιτείται από τον φορολογούμενο θα είναι η προσκόμιση πρόσφατου πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης στον συμβολαιογράφο.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!