Το "feng shui" και οι παραξενιές των Κινέζων επενδυτών

Στην αγορά της Ισπανίας στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους οι Κινέζοι «κυνηγοί» ακινήτων αφήνοντας στα κρύα του λουτρού το ελληνικό real estate και συγκεκριμένα τον κλάδο των κατοικιών.

Μπορεί το 50% του προγράμματος Golden Visa στην χώρα μας να αφορούσε συναλλαγές σε Κινέζους οι οποίοι έρχονταν κυριολεκτικά κάθε εβδομάδα με πουλμανάκια για να αγοράσουν ακίνητα και μάλιστα σε πιο ακριβές τιμές απ’ αυτές που θα αγόραζαν ντόπιοι επενδυτές, σε Νότια και Βόρεια προάστια, αυτό όμως φαίνεται να αποτελεί παρελθόν.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία, οι Κινέζοι φαίνεται να επιλέγουν την αγορά της Ισπανίας για να τοποθετηθούν καθώς η ελληνική αγορά φαίνεται να έχει ακριβύνει πολύ γι αυτούς πλέον ενώ στα «μειονεκτήματα» συγκαταλέγονται και φόβοι για πολιτική αστάθεια στην χώρα μας.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές η συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού συχνά έχει απαιτήσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν αλλά και «παραξενιές» που περιορίζουν ή σε κάποιες περιπτώσεις ωφελούν την αγορά ακινήτων όπως το 2018 όπου θεωρούνταν τυχερό έτος για επενδύσεις. Μια άλλη συνήθεια που έχουν είναι να μην επιλέγουν στην πλειονότητά τους διαμερίσματα που βρίσκονται στο ρετιρέ γιατί φοβούνται θέματα μόνωσης και καιρικών συνθηκών που ενδεχομένως να επηρεάσουν το περιουσιακό στοιχείο.

Αντίθετα φαίνεται πως επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό ισόγεια διαμερίσματα με πρόσβαση στον κήπο ενώ προτιμούν πολυκατοικίες που έχουν φυσικό αέριο. Οι «παραξενιές» των Κινέζων επενδυτών εξάλλου δεν αφορούν μόνο την ελληνική αγορά αλλά και όλα τα μέρη του κόσμου που τοποθετούνται.

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως έχουν με τις ξένες ονομασίες είτε στις αγορές που τοποθετούνται είτε και σε μεγάλα έργα που υλοποιούν ξένοι developers στην Κίνα. Πολλές πόλεις, μάλιστα, σε ολόκληρη την Κίνα εκδίδουν αποφάσεις που πιέζουν τόσο τους ιδιωτικούς όσο και τους δημόσιους αξιωματούχους να μετονομάζουν επιχειρήσεις, ταμπέλες σε ακίνητα που φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία καθώς επίσης γέφυρες και ολόκληρες γειτονιές. Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένα δίκτυα οι κινεζικές αρχές "τρέχουν" σχέδια που αφορούν στον τομέα των ακινήτων και τον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχειακά ακίνητα) για να απαλλαγούν από ονόματα που είναι «μεγάλα, ξένα, παράξενα» ή βασίζονται σε συνώνυμα. "Απαγορευτικά" λοιπόν γι αυτούς είναι ονόματα που υπερβάλλουν όαον αφορά στο μέγεθος ή τη σημασία ενός έργου ή μιας τοποθεσίας, με λέξεις όπως "παγκόσμιος", "μεγάλο", "διεθνές" ή και "κεντρικό".

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!