Σε διατίμηση τα νοίκια στην Ευρώπη

Μετά το Βερολίνο την σκυτάλη παίρνει η Ισπανία όπου η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να ελέγξει τα ενοίκια των διαμερισμάτων σε μια από τις πιο «φουσκωμένες» αγορές ακινήτων στον κόσμο.

Οι νέοι κανόνες που θεσμοθετήθηκαν προ διμήνου προκειμένου να περιορίζουν τις ετήσιες αυξήσεις ενοικίων για πέντε χρόνια στον πληθωρισμό που είναι σήμερα στο 0,8% φαίνεται ότι δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα καθώς τον Μάιο, δύο μήνες μετά την επιβολή μέτρων για μείωση των ενοικίων σε νέα συμβόλαια, τα ενοίκια αυξήθηκαν με ρυθμό 7,5% ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Πρόκειται για υψηλότερους ρυθμούς από το 6,6% του Μαρτίου όταν θεσπίστηκαν τα μέτρα. Οι νέοι κανόνες για τα ιδιόκτητα διαμερίσματα στην αγορά των $5,8 τρις είχαν εν μέρει στόχο να εξαλείψουν κερδοσκοπικές κινήσεις και να εξομαλύνουν ενοίκια τύπου Airbnb στην αγορά.

Τα ακίνητα που διατίθενται για τουρίστες υπερβαίνουν πλέον το ¼ της τουριστικής Ανδαλουσίας και συνολικά το 18% στην Καταλονία, την περιοχή της Βαρκελώνης που είναι η πιο επισκέψιμη τουριστική πόλη της Ισπανίας σύμφωνα με την Fotocasa.

Από το Βερολίνο μέχρι και την Νέα Υόρκη οι κυβερνήσεις «παλεύουν» με το πώς να κρατήσουν τους μισθωτές από τις υπερτιμήσεις της γειτονιάς τους.

Το Βερολίνο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από την Ισπανία ανακοινώνοντας ότι «παγώνει» τις αυξήσεις των ενοικίων για πέντε χρόνια (διαβάστε σχετικό θέμα).

Ο εκτοπισμός των μακροχρόνιων μισθώσεων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις προβληματίζει και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που παρουσιάστηκε το περασμένο Φεβρουάριο στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση στις τιμές των ενοικίων μακροχρόνιας μίσθωσης κατά 8,7%.στις περιοχές όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες ενω σε ειδικά στο Δήμο Αθηναίων η αύξηση έφτασε το 9,3%,

Στα μέτρα που εξετάστηκαν συμπεριλαμβάνονταν η καταγραφή του ακινήτου σε σχετικό μητρώο και τήρηση τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών η δυνατότητα μίσθωσης μόνο της κύριας κατοικίας και καθορισμός χρονικού ορίου μισθώσεων, πρόβλεψη κανόνων / οδηγιών κοινωνικής συμπεριφοράς για την προστασία κατοίκων καθώς και πρόβλεψη ισοδύναμης φορολογικής επιβάρυνσης με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!