Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Τουριστική ανάπτυξη με βιώσιμους όρους στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EBRD) συνεργάζεται με τις Αρχές της Ελλάδας για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα γύρω από την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού σε δύο από τα πιο δημοφιλή νησιά για διακοπές στην χώρα μας: στη Ρόδο και στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινότητες των νησιών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαφοροποίησης των προορισμών, της μείωσης της εξάρτησης από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και την καταπολέμηση της απειλής.

Η αρχική εστίαση είναι στη Ρόδο και στη Σαντορίνη, όπου το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Εμπορικά Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Το πρόγραμμα διευρύνεται με την ανάπτυξη οδηγού διαχείρισης για την προετοιμασία παρόμοιων σχεδίων σε άλλους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Το σχέδιο θα αναδείξει τα οφέλη και τις προκλήσεις της ανάπτυξης του τουρισμού και θα παράσχουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για κάθε έναν από τους νησιωτικούς προορισμούς, εντοπίζοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη συνέχιση του με βιώσιμους όρους και τον καθορισμό των ρόλων των διαφόρων ενδιαφερομένων. Επιπλέον, ένας οδηγός κατάρτισης θα θέσει τα θεμέλια για την επέκταση σχετικών πρακτικών σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι προορισμοί αναπτύσσονται, διαχειρίζονται και προωθούνται με επιτυχία, με βιώσιμο, μακροπρόθεσμο και ολοκληρωμένο τρόπο, με σαφή εστίαση στις ανάγκες όχι μόνο των τουριστών αλλά και των επιχειρήσεων και των κατοίκων».

Η EBRD επενδύει στην Ελλάδα από το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Από την αρχή της λειτουργίας της, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 2,7 δισ. Ευρώ στη χώρα.
epixeiro.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!