Ανέτοιμη η Ελλάδα να υποδεχθεί πλούσιους τουρίστες

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, μόλις 20 λεπτά από την Ακρόπολη και το πολυσύχναστο κέντρο της Αθήνας, θα έπρεπε να είναι ένας χώρος αναψυχής για τους πλούσιους του κόσμου, όμως, δεν είναι.

Η ακτογραμμή των 70 χιλιομέτρων, με τα γαλάζια νερά, τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και τις εκπληκτικές εικόνες του Σαρωνικού κόλπου, έχουν πολύ λίγα πολυτελή ξενοδοχεία και ακόμη κι αυτά δυσκολεύονται να βρουν το εκπαιδευμένο προσωπικό που χρειάζονται για να καλύψουν τις ιδιοτροπίες των επισκεπτών υψηλού επιπέδου αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg αφιερωμένο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

«Υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να εργάζονται ως μπάτλερ σε πολυτελείς βίλες, να παρέχουν υπηρεσίες θαλασσοθεραπείας ή να εργάζονται σε γιοτ, όλα όσα βρίσκονται σε ζήτηση από πλούσιους τουρίστες», δήλωσε η Χαρά Κοβούση, διευθύντρια της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ανάβυσσου, στα νότια προάστια της Αθήνας.

Και σε όλο αυτό δεν βοηθάει το γεγονός ότι οι Ελληνες δεν δίνουν προσοχή σε παρόμοιες θέσεις εργασίας, παρόλο που τα ταξίδια και ο τουρισμός παρέχουν άμεσα και έμμεσα έσοδα σε περίπου 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους ή περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Μεσογείου. Ακόμα και με ποσοστό ανεργίας 18% - το υψηλότερο της ευρωζώνης - η εξεύρεση εξειδικευμένων υπαλλήλων στον κλάδο της φιλοξενίας παραμένει πρόκληση.

"Η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να θεωρεί το τουριστικό επάγγελμα, δεύτερης κατηγορίας για την απασχόληση", είπε η Χ. Κοβούση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μόνο περί τους 450 μαθητές στη σχολή που διευθύνει. Το Ινστιτούτο, γνωστό με τα ελληνικά αρχικά του ως Stean και διαμορφωμένο σαν κρουαζιερόπλοιο που μπορεί να μετατραπεί σε ξενοδοχείο για εκπαίδευση, προετοιμάζει τους μαθητές για κάθε είδους δουλειά, όπως σεφ, οικονόμοι σε τουριστικές μονάδες, εργαζόμενοι σε μπαρ, στην ρεσεψιόν και σερβιτόροι.

Οι περιορισμοί στο προσωπικό και η έλλειψη επαρκών επενδύσεων εμποδίζουν τον τουριστικό τομέα να εκμεταλλευτεί πλήρως τα φυσικά πλεονεκτήματα του ήλιου και της άμμου σε μια χώρα με περίπου 6.000 νησιά διασκορπισμένα σε όλες τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ξεφύγει από μια μακροχρόνια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει συρρικνώσει την οικονομία της κατά περίπου το ένα τέταρτο, και που στο χαμηλότερο σημείο είδε το 27% του εργατικού δυναμικού της να είναι στην ανεργία. Με την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, η χώρα δείχνει να έχει μείνει… πίσω.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 18η θέση μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα κέρδη των διεθνών επισκεπτών τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ η Ισπανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση, η Τουρκία στην ένατη, η Πορτογαλία στην 11η και η Ιταλία στη 12η, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Η Ελλάδα δέχθηκε πέρυσι 30 εκατομμύρια επισκέπτες, 11% περισσότερους από το προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 12% κι έφτασαν στα 16 δις ευρώ (18,1 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Τουρισμού. Η επένδυση της Ελλάδας στον κλάδο αυτό, έχει αυξηθεί βραδύτερα από τους ανά τον κόσμο ανταγωνιστές της, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,6% το 2018, γεγονός που την κατέταξε στην 120η θέση ανάμεσα σε 185 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του WTTC.

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας θα χρειαστεί περίπου 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Στέλιο Κουτσιβίτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Astir Palace Vouliagmeni SA, η οποία εκμεταλλεύεται το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace στην Αθήνα. Τα μεγάλα έργα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές εισροές ξένων επενδύσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια πιθανή αύξηση του αριθμού των τουριστών υψηλών προδιαγραφών -που ανέρχονται σήμερα στο 2% του συνόλου των επισκεπτών- στο 5% θα μπορούσε να διπλασιάσει τα έσοδα της χώρας από τον κλάδο.

Bloomberg

Οι μεγάλες αναπτύξεις στη Αττική Ριβιέρα , όπως αυτή στο πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας στο Ελληνικό, αναμένεται να αναμορφώσει την ακτογραμμή και να προσελκύσει διεθνή εμπορικά σήματα ξενοδοχείων. Στο έργο Hellinikon έχουν σημειωθεί μεγάλες καθυστερήσεις από τότε που η έκταση - μεγαλύτερης από το διπλάσιο του μεγέθους του Central Park στη Νέα Υόρκη - πωλήθηκε στην ελληνική εταιρεία υποδομής Lamda Development το 2014. Η κατασκευή τελικά θα αρχίσει όταν η κυβέρνηση επιλέξει έναν προτιμώμενο πλειοδότη να λειτουργήσει καζίνο στην περιοχή.

Όλη αυτή η νέα επένδυση θα ενισχύσει τη ζήτηση ειδικευμένου προσωπικού. Οι ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου είναι απαιτητικοί και συχνά έχουν αιτήσεις τελευταίας στιγμής, όπως για τους σωματοφύλακες, τους οδηγούς, τις καμαριέρες, τους μπάτλερ, τις λιμουζίνες, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τις υπηρεσίες ελικοπτέρων και τα σκάφη αναψυχής για να εξερευνήσουν τα ελληνικά νησιά, δήλωσε στο Πρακτορέιο ο Απόστολος Γελαδάρης διευθυντής στο Royal Myconian Hotel & Thalasso Spa Center, ένα από τα 10 πολυτελή ξενοδοχεία της Myconian Collection στο νησί της Μυκόνου. "Ενώ η εικόνα του πελάτη του ξενοδοχείου καθορίζεται από τον θυρωρό, την υπηρέτρια ή τον μπάρμαν, ο μπάτλερ είναι η άμεση διασύνδεση για να γνωρίζει κανείς τι θέλει ο πελάτης και να το κάνει αμέσως με μια πρακτική προσέγγιση".

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!