Θεσσαλονίκη: Αλλάζει όψη το Καπάνι - Έργα και ανοιχτό κέντρο εμπορίου

Έργα εξωραϊσμού και ανάπλασης στο Καπάνι έχει βάλει "μπρος" ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή που αποτελεί κομβικό σημείο για την οικονομική ζωή της πόλης, μετά και το "καμπανάκι" που έκρουσε πρόσφατα ο ΕΦΕΤ.

Χθες, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Χρόνης Πολυχρονίου ευχαρίστησε θερμά με ανακοίνωσή του τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θανάση Παππά καθώς και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη "για την κατανόηση που επέδειξαν ευθύς εξ αρχής σε ένα τόσο δύσκολο θέμα", με αφορμή την επιστολή του κ. Παππά μέσω της οποίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης αφενός αναγνωρίζει την ανάγκη αναβάθμισης και αναζωογόνησης της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη (Καπάνι) και αφετέρου δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα σε έργα ανάπλασης της περιοχής.

"Η επιστολή σας προς τον ΕΦΕΤ αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη και δικαίωση των προσπαθειών μας. Μέσα από ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης της αγοράς, μας ενημερώνετε για μία σειρά από άμεσες παρεμβάσεις που είσαστε έτοιμοι να αναλάβετε εντός των ημερών, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, προς όφελος των καταναλωτών. Και μάλιστα σε αντιδιαστολή με άλλες υπεύθυνες αρμοδίως τοπικές Αρχές, που αποστασιοποιήθηκαν από το θέμα επιδεικτικά. Η Διοίκηση του ΕΦΕΤ, εάν στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στο ΚΑΠΑΝΙ, παράλληλα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής, εκτός από την δεδομένη υποχρέωση που έχει να το κάνει, αισθάνεται δικαιωμένη και περήφανη για το αποτέλεσμά που τελικά θα έχει", τονίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο κ. Παππάς αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις από πλευράς του δήμο θα είναι σε δυο επίπεδα, ένα μακροπρόθεσμο στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου που έχει πάρει προέγκριση και ένα άμεσο που αφορά εξωραϊστικά μέτρα που ήδη υλοποιούνται από συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα.

Τα άμεσα μέτρα

Ειδικότερα, τα άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας της αγοράς μέχρι να μπουν σε εφαρμογή και να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα ανάπλασης, αφορούν τον καθαρισμό της αγοράς, την ενίσχυση της φύλαξης της περιοχής τις ώρες που δεν λειτουργεί η αγορά, τη βελτίωσης του φωτισμού στη διάρκεια της νύχτας και την επισκευής και αποκατάστασης βλαβών.

"Σήμερα, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται τέσσερις φορές τη μέρα και αν εκτιμηθεί ότι απαιτούνται περισσότερες, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε", όπως δήλωσε ο κ. Παππάς. Επίσης ο δήμος πλένει και αλλάζει τον μόνιμο συμπιεστή απορριμμάτων που υπάρχει στην οδό Ερμού, ενώ στο πρόγραμμά είναι και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων σωστικού χαρακτήρα του δήμου περιλαμβάνονται ακόμη βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, στα δάπεδα και στον καθαρισμό –σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ- όσων φρεατίων θεωρείται ότι ανήκουν στο δημοτικό δίκτυο.

Σημειώνει ακόμη ότι πρόσφατα τοποθετήθηκαν και αυτόματα πασαλάκια, τα οποία διαχειρίζονται οι ίδιοι οι καταστηματάρχες για να υπάρχει ευταξία και να μην μπαίνουν στην αγορά αυτοκίνητα για να παρκάρουν.

Τα έργα ανάπλασης

Παράλληλα, πρόσφατα πήρε το "πράσινο φως" η δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στο Καπάνι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020». Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό σχέδιο που θα συντελέσει στην συνολική αναβάθμιση και της Βλάλη και της Βατικιώτη καθώς θα γίνουν απαραίτητα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών. Το θέμα βρίσκεται σε διαδικασία μελετητικής προσέγγισης από την διεύθυνση αστικού σχεδιασμού και μόλις ωριμάσει πρέπει να πάει στο δημοτικό συμβούλιο να εγκριθούν τα έργα και οι μελέτες, να γίνουν τεύχη δημοπράτησης, εργολαβία κλπ, με τον κ. Παππά να αναφέρει ότι είναι κάτι που θα γίνει από τη νέα διοίκηση του δήμου που αναλαμβάνει από 1ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά του δήμου, θα γίνει αντικατάσταση δαπεδοστρώσεων ενώ θα κατασκευαστεί και ένα μεγάλο τμήμα του στεγάστρου στην οδό Σολωμού, εμβαδού άνω των 800 τ.μ. Πρόκειται επίσης να ανακατασκευαστούν οι δημοτικές τουαλέτες, ενώ τα έργα στα αποχετευτικά δίκτυα και στα δίκτυα ύδρευσης θα γίνουν σε συνεννόηση και με την ΕΥΑΘ.

Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Ιντερνετ με wifi ενώ θα τοποθετηθούν και έξυπνες διαβάσεις που θα φωτίζονται το βράδυ με led κάνοντας ασφαλέστερη την πρόσβαση στην περιοχή, καθώς προαπαιτούμενο ήταν η πρόταση να συμπεριλαμβάνει εφαρμογές "έξυπνης πόλης". Έξυπνες πεζοδιάβασεις θα δημιουργηθούν στην οδό Ερμού και συγκεκριμένα στη συμβολή με την οδό Βενιζέλου και με την Αγορά Μοδιάνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε αναφέρει πρόσφατα μετά το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τις προειδοποιήσεις του ΕΦΕΤ, ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Καπάνι έγιναν το 1997 και αφορούσαν κυρίως τα στέγαστρα των καταστημάτων και κάποιους δρόμους, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι το Καπάνι δεν κλείνει και ότι δεν είναι δημοτική αγορά, αλλά έχει στην ιδιοκτησία του εκεί ορισμένα μόνο καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς σημειώνει ότι δεν φτάνουν τα έργα που γίνονται και θα γίνουν και πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και οι καταστηματάρχες της περιοχής βάζοντας τάξη στα καταστήματά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι η αγορά είναι ιδιωτική.

"Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όσα τους έχει υποδείξει ο ΕΦΕΤ σχετικά με τις προσόψεις και το εσωτερικό των καταστημάτων τους για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας", υπογραμμίζει.

Να αναφέρουμε τέλος σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες η διοίκηση του Δήμου έχει ήδη απευθυνθεί για την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας και της σύναψης του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα χρηματοδοτεί -ατελώς για τον Δήμο Θεσσαλονίκης- δυο μελέτες ωρίμανσης για έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν σε υλοποίηση σε επόμενη φάση. Η μία μελέτη αφορά τις υποδομές στο Καπάνι.

typosthes.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!