Moody's: Βλέπει άνοδο στις τιμές των ελληνικών ακινήτων

Oι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους 12-18 μήνες, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τους τίτλους με κάλυψη ενυπόθηκα δάνεια (EMBS) και τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της.

Oπως αναφέρει ο οίκος, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά ένα μέσο 1,5% το 2018, για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία, κυρίως λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των ξένων επενδύσεων στο ελληνικό real estate.

"Eκτιμούμε ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ήπιο ρυθμό τους επόμενους 12-18 μήνες, κάτι που θα αποτελέσει καλή είδηση για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες" ανέφερε ο Miguel Lopez Patron, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

O οίκος αναμένει ότι η αύξηση στις τιμές θα είναι ήπια, δεδομένης της υψηλής φορολογίας, της μείωσης του πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων στα νέα ενυπόθηκα δάνεια και των περιορισμένων δανειοδοτήσεων για στεγαστικά, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

H αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα μειώσει τις ζημιές στους τίτλους με κάλυψη στεγαστικά δάνεια, εάν υπάρξει στάση πληρωμών σε δάνεια και απαιτηθεί η πώληση ακινήτων.

O αντιπρόεδρος της Moody's Νώντας Νικολαϊδης είπε ότι η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθιστώντας ευκολότερη την πώληση χαρτοφυλακίων με «κόκκινα» στεγαστικά. Επίσης, θα αυξηθούν τα κίνητρα για τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν και να καταστήσουν ενήμερα τα δάνειά τους, δεδομένης της υψηλότερης αξίας της ιδιοκτησίας τους.


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!