Κατερίνα Σαριδάκη - Η κάψουλα της καινοτομίας στον τουρισμό

Την Τετάρτη 10 Απριλίου έγινε η παρουσίαση του 1ου Travel & Hospitality Επιταχυντή Νεοφυών Επιχειρήσεων από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πρόκειται για τον πρώτο στα ελληνικά χρονικά αυστηρά θεματικό επιχειρηματικό επιταχυντή άμεσα συνδεδεμένο με έναν κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, όπως ο τουρισμός, που περιλαμβάνεται μεταξύ των λεγόμενων εθνικών πρωταθλητών.

Απευθύνθηκα στην κυρία Κατερίνα Σαριδάκη, ένα από τα πρόσωπα που έχουν συμβάλει στη μετεξέλιξη της startup σκηνής σε οικοσύστημα καινοτομίας, που ανέλαβε την ευθύνη να οργανώσει και να διευθύνει τον Capsule Travel & Hospitality Accelerator.

Το πρώτο που τη ρώτησα ήταν για τα ερεθίσματα που έπαιξαν ρόλο για την ανάληψη αυτής της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας: «Τα ερεθίσματα για την απόφαση να δημιουργήσουμε το CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator ήταν ποικίλα και προήλθαν από ένα σύνολο γεγονότων που συμβαίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο τρόπος που βιώνει κανείς την ταξιδιωτική εμπειρία, από τη στιγμή της έρευνας για τον προορισμό διακοπών ως και την ίδια την εμπειρία στον τελικό προορισμό, έχει αλλάξει σημαντικά. Η ευρύτερη αγορά του τουρισμού έχει επηρεαστεί δραστικά τα τελευταία χρόνια από την τεχνολογική εξέλιξη και την έντονη χρήση τεχνολογικών εφαρμογών.

Παράλληλα προστέθηκαν νέοι ταξιδιώτες από χώρες που δεν είχαν παράδοση σε τουριστικές μετακινήσεις, όπως η Κίνα, ενώ αντίστοιχα ο ταξιδιώτης έχει αλλάξει νοοτροπία ξεφεύγοντας πλέον από τον παραδοσιακό τρόπο προγραμματισμού του ταξιδιού και διακοπών του. Ολοι αυτοί οι παράγοντες προκάλεσαν μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του κοινού αυτού, από νέες εταιρείες και τεχνολογικές εφαρμογές, καλύπτοντας ένα φάσμα από μηχανές κρατήσεων (booking engines) μέχρι και πλατφόρμες για δραστηριότητες (local activity providers)».

Η κυρία Σαριδάκη, όμως, αναφέρεται στο γεγονός αλλά και τη στιγμή γέννησης του επιταχυντή: «Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους εξωτερικούς και διεθνείς παράγοντες και κοιτώντας στο εσωτερικό της χώρας μας, όπως άλλωστε ανέφερε στην πρόσφατη ομιλία του και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, χρειάζεται να δούμε τη μεγάλη εικόνα, την επόμενη μέρα που εισάγει την Ελλάδα σε ρυθμούς restart σε πολλά επίπεδα. Κι αυτή η επανεκκίνηση για να γίνει με επιτυχία πρέπει να στηριχθεί στις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις μας. Με βάση ακριβώς αυτή την παραδοχή γεννήθηκε η ιδέα του πρώτου Τravel & Hopsitality Accelator για startups του τουρισμού στην Ελλάδα, με στόχο να έρθουν κοντά τα ξενοδοχεία με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και να παραγάγουμε υπεραξία για τα δύο μέρη και τη χώρα. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων. Ενώνουμε λοιπόν τον «εθνικό πρωταθλητή», τον τουρισμό, ο οποίος δημιουργεί ανάπτυξη, εισοδήματα και ευκαιρίες απασχόλησης με το ζωντανό κύτταρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Στη συνομιλία μας εκείνο που μας απασχόλησε και βάρυνε περισσότερο ήταν τι μπορεί και τι πρέπει να δώσει η λειτουργία ενός τέτοιου επιταχυντή και πώς τα αποτελέσματά του μπορούν να διαχυθούν ως καλές πρακτικές σε μια μεγάλη αγορά όπως αυτή του τουρισμού.

«Χτίζουμε ένα καινοτόμο οικοσύστημα στον τουριστικό κλάδο προσφέροντας ευκαιρίες δημιουργίας και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων με παγκόσμια προοπτική και αντίκτυπο. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει αυτό, μια και, όπως ανέφερα, το startup οικοσύστημα έχει ωριμάσει, ενώ παράλληλα ο ελληνικός τουριστικός κλάδος διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους του τα τελευταία 5 χρόνια», λέει η διευθύντρια του CapsuleT και στη συνέχεια προσθέτει:

«Στόχος μας, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, εκδηλώσεων και επαφών, είναι να καλλιεργήσουμε ένα γόνιμο έδαφος συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών - των startups, των ξενοδόχων, των τεχνολογικών επιχειρήσεων, των προμηθευτών του κλάδου, του ακαδημαϊκού χώρου και άλλων φορέων. Μέσα από την προσπάθεια αυτή επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τις συνέργειες μεταξύ του κλάδου και των startups και εντέλει να προβάλλουμε τις ελληνικές startups τουρισμού σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Και βέβαια να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν νέες εταιρείες που θα στηρίξουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν, με νέες ιδέες που θα ενισχύσουν τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, με θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους μας στη χώρα μας και εντέλει με προοπτική να προωθήσουν το ελληνικό τεχνολογικό προϊόν και σε άλλες τουριστικές αγορές του κόσμου».

Η κυρία Σαριδάκη είναι αισιόδοξη αν και πατάει με τα δύο πόδια της στο έδαφος της ελληνικής πραγματικότητας . Και το γεγονός, όπως λέει, ότι «το CapsuleT Travel &Hospitality Accelerator, με πρωτοβουλία του ΞΕΕ, ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό στην αγορά ενισχύει την αισιοδοξία μου». Η ίδια επιμένει -και δικαίως- ως προς αυτό: «Ενας μεγάλος φορέας όπως το ΞΕΕ μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά ένα τέτοιο εγχείρημα, φέρνοντας κάτω από την ίδια στέγη τους ηγέτες του τουριστικού κλάδου, τα μέλη του, τους ξενοδόχους και τους νέους που καινοτομούν ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουν τις νέες ευκαιρίες και συνέργειες που χρειάζεται η χώρα μας ως σύνολο για την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού και υγιούς τουριστικού κλάδου».

Από την προσέγγισή της βεβαίως δεν απουσιάζει και μια μεγάλη αλήθεια: «Παράλληλα με το εγχείρημά μας, τόσο η εξωστρέφεια με συνεργασίες με φορείς του εξωτερικού όσο και η ευρύτερη ένωση δυνάμεων πιστεύω ότι μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε μέσα από το πρόγραμμά μας. Ο επιταχυντής μας αποσκοπεί να γίνει ένας ανοιχτός χώρος ανταλλαγής ιδεών, δημιουργίας και εξωστρέφειας. Με στρατηγικούς μας πυλώνες την καινοτομία, την επιτάχυνση και τη διασύνδεση, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε θετικά στην εξέλιξη των υπαρχόντων startups που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και παράλληλα μέσα από δράσεις όπως το Idea Platform να βοηθήσουμε να έρθουν στην επιφάνεια νέες ιδέες που θα προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα της αγοράς».

newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!