Στο ΕΣΠΑ και οι πρατηριούχοι για εγκατάσταση νέων συστημάτων και φυσικού αερίου

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για να αλλάξουν δεξαμενές και αντλίες, καθώς να εγκαταστήσουν νέα συστήματα (π.χ. για λόγους ασφαλείας κοντά σε πολυκατοικίες) ή και φυσικό αέριο -για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις- θα έχουν περίπου 4.500 πρατηριούχοι.

Μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, αναμένεται να εκδοθεί ειδική διορθωτική εγκύκλιος, για να μην αποκλείονται πλέον από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ χιλιάδες ιδιώτες πρατηριούχοι. Η εγκύκλιος θα ερμηνεύει ειδικότερα την Κοινοτική Οδηγία, καθώς ως τώρα το Δημόσιο αντιμετώπιζε συλλήβδην όλους τους Έλληνες πρατηριούχους, σαν συνεργάτες των σημάτων που εμπορεύονται. Θα ορίζει ότι πρόκειται επί της ουσίας για οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν πρόκειται για εμπορικό βραχίονα των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Η δέσμευση της κυβέρνησης προήλθε μετά από συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον κύριο Γιαννακίδη. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πρόκειται για θετική εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς ανοίγει τον δρόμο για χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους αξίας 60 εκατ. ευρώ. «Ως τώρα πληρώσαμε μόνοι μας όλες οι επενδύσεις που μας επέβαλλε το κράτος», τονίζει, όπως είναι το σύστημα εισροών – εκροών κι άλλες τεχνολογικές αναβαθμίσεις των πρατηρίων.

Ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων της Θεσσαλονίκης κ. Θέμης Κιουρτζής επεσήμαινε πως τα κόστη από τις νέες επενδύσεις και αλλαγές που επιβάλλονται φέτος στους πρατηριούχους, φτάνουν στις 50.000 ή και 100.000 ευρώ. Θα έχουν όμως επιδότηση πλέον κατά 50% της επένδυσης. Το πρόγραμμα λήγει τέλη Μαΐου και με την εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, εκτιμάται πως θα ενταχθούν τελικά τουλάχιστον 1000 πρατηριούχοι, προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό των πρατηρίων τους.

newmoney.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!