Η ανακαίνιση του ακινήτου μειώνει τους φόρους -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Τέσσερις διαφορετικούς φόρους καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο όσοι διαθέτουν ακίνητο, ενώ μάλιστα όσοι αποκτούν εισοδήματα από τα ακίνητα, πρέπει να πληρώνουν μέχρι τρία ενοίκια από αυτά που εισπράττουν.

Το εισόδημα που προκύπτει από τα ενοίκια έχει συντελεστή φορολόγησης που ξεκινά από 15% για εισοδήματα έως 12.000. Οι επιπλέον φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, εάν η αξία του ακινήτου ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Τι ισχύει με τις ανακαινίσεις

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση, με τις δαπάνες επισκευής, αφού πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να ανακαινίσουν τις κατοικίες για να τις ανεβάσουν στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως είναι το Airbnb.

Για όσους πραγματοποίησαν το 2018 δαπάνες επισκευής, συντήρησης και ανακαίνισης αναγνωρίζεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, έκπτωση 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμισθώσεις ακινήτων ως συνολικό ποσό ετησίων δαπανών.

Σημειώνεται ότι για την κατοχύρωση δεν απαιτείται η συμπλήρωση κάποιου ποσού στη φορολογική δήλωση ούτε η συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!