Οι μέτοχοι της "Δωδώνη" επενδύουν στην ελληνική Unismack

Κράκερς με αλεύρι από φακές, από κουνουπίδι, από ρεβίθια, από κολοκύθα ή από ρυζάλευρο. Snacks χωρίς γλουτένη, με τυρί ή με vegan συστατικά. Αυτά είναι μερικά από τα προϊόντα που παράγει στο Κιλκίς η start up εταιρεία UNISMACK, το 99% της παραγωγής της οποίας εξάγεται στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστραλία και σε 15 ακόμη αγορές.

Σε αυτή την εταιρεία, αποφάσισαν να επενδύσουν οι βασικοί μέτοχοι της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Οι υπογραφές "έπεσαν” πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και πλέον η Lime Capital Partners, απέκτησε το 44,73% της Unismack, ποσοστό που κατείχε από το 2011 η Piraeus-ΤΑΝΕΟ Capital Fund. Το ύψος της συναλλαγής δεν έχει γίνει γνωστό, ούτε πόσα κεφάλαια σκοπεύει να βάλει ο νέος μέτοχος για την ανάπτυξη της παραγωγής, την ενίσχυση του brand και τη διεύρυνση της παρουσίας της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.

Ποια είναι όμως η UNISMACK και τι διαφορετικό κομίζει στην αγορά; Η UNISMACK, πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της οποίας ελέγχει ο 40χρονος σήμερα Δημήτριος Στρατάκης μαζί με την οικογένειά του και φίλους που έχουν επενδύσει μαζί του, δημιουργήθηκε το 2006 από τον Δημήτρη και τον 38χρονο σήμερα αδερφό του Αλέξανδρο. Δηλαδή μια διετία μετά την πώληση από τον πατέρα τους, Γιώργο Στρατάκη, της συμμετοχής του στην εταιρεία Κατσέλης που προέκυψε όταν αυτή είχε εξαγοράσει την CIBUS, αρτοβιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα.

Το βάπτισμα του πυρός, στην κυριολεξία, έγινε το 2008 τη χρονιά που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, λέει στο Capital.gr ο Δημήτρης Στρατάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Αυτή ήταν και η πρώτη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική start up βιομηχανία από το Κιλκίς, η οποία από την αρχή είχε θέσει ως στόχο τις διεθνείς αγορές, συμπληρώνει ο ίδιος. Η δεύτερη κρίση ήταν η ελληνική. Μπορεί η Unismack να μην απευθύνεται για την ώρα στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό, το γεγονός όμως ότι η έδρα της βρίσκεται στην Ελλάδα δημιούργησε αρκετά προβλήματα, όταν από το 2011 επιχειρούσε να κλείσει συμβόλαια με ξένους πελάτες, συμπληρώνει ο ίδιος. Παρά τα εμπόδια και τα προβλήματα, ο ίδιος λέει ότι άξιζε το ρίσκο και τα 5 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν στην εταιρεία για τη δημιουργία της παραγωγικής μονάδας.

Σήμερα 13 χρόνια μετά από την ίδρυση της, ο τζίρος της "τρέχει" με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και από 4,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 (1/7/2016-30/6/2017) και 4,8 εκατ. ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30/6/2018, εφέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Αύξηση πωλήσεων η οποία προέρχεται από την ανάπτυξη του δικού της brand, του Wellaby's, από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παράγει για λογαριασμό τρίτων, όπως για τη Marks & Spencer, αλλά και από την παραγωγή συγκεκριμένων κωδικών για ξένες βιομηχανίες snacks, αναφέρει ο κ. Στρατάκης.

Τι προϊόντα όμως παράγει η Unismack; Με απλά λόγια snacks και κράκερς. Μόνο που τα προϊόντα της είναι διαφορετικά από τα snacks και τα κράκερς που έχουμε στο μυαλό μας. Είναι προϊόντα χωρίς γλουτένη, κάποια παράγονται με αλεύρι από φακές, από κουνουπίδι, από ρεβίθια, από κολοκύθα ή από ρυζάλευρο. Κάποια έχουν πραγματικό και πολύ τυρί και κάποια άλλα παράγονται με vegan συστατικά. Ο Κ. Στρατάκης αναφέρει πως η Unismack επενδύει στην καινοτομία και δημιουργεί προϊόντα που με την γεύση και την ποιότητά τους απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ιδιαιτερότητα να εξειδικεύονται για να καλύψουν κατηγορίες καταναλωτών που συνήθως δυσκολεύονται να βρουν ποιοτικά σνακ. Κάποιες από αυτές τις κατηγορίες είναι προϊόντα χωρίς αλλεργιογόνα, προϊόντα υψηλά σε πρωτεΐνη, vegan, προϊόντα εξειδικευμένα για μικρές ηλικίες, κ.α.

Κατηγορίες προϊόντων σχεδόν άγνωστες στην Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα δημοφιλείς στο εξωτερικό. Σήμερα η αξία της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων χωρίς γλουτένη (σ.σ. snacks, αρτοσκευάσματα, κ.λπ.) αγγίζει τα 4,48 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6,47 δισ. δολάρια το 2023 καταγράφοντας δηλαδή μέση ετήσια ανάπτυξη 7,6% (πηγή: Markets&Markets). Την ίδια ώρα η αγορά vegan προϊόντων θα ξεπεράσει τα 73 δισ. δολ. το 2028, σύμφωνα με έρευνα της Future Market Insights (FMI). Σύμφωνα με το FMI, η βιομηχανία vegan σνακ που αποτιμάται σήμερα στα 31,8 δισ. δολάρια θα καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,7%.

Με δεδομένο ότι η αγορά της Unismack είναι η παγκόσμια, επενδύει σε νέα καινοτόμα προϊόντα για να εξυπηρετήσει αυτή την αυξανόμενη διεθνή τάση. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί το διάστημα αυτό μια ακόμη επένδυση, ύψους 3 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτηριακές υποδομές.

Στόχος ο τριπλασιασμός της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της στο Κιλκίς, η είσοδος σε νέες κατηγορίες προϊόντων όπως μπισκότα, κουλουράκια, κ.λπ. και η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες μήνες προκειμένου να διασφαλιστεί η παραγωγική κάλυψη των αγορών. Στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα νέα κεφάλαια από τη Lime Capital και την οικογένεια Στρατάκη θα κατευθυνθούν, πέρα από τις ανάγκες για νέα μηχανήματα, για τη στήριξη του κεφαλαίου κίνησης, για την ενίσχυση του management και την διεύρυνση της παρουσίας της στο εξωτερικό, σημειώνει ο κ. Στρατάκης στο Capital.gr.

Η επίσημη ανακοίνωση:

Η Lime Capital Partners Ltd εξαγοράζει το 44,73% της Unismack SA από το Επενδυτικό Κεφάλαιο Piraeus Taneo Capital Fund

Η Lime Capital Partners Ltd ("LCP") συμφώνησε με το Επενδυτικό Κεφάλαιο Piraeus Taneo Capital ("PTCF") για την απόκτηση του 44,73% της εταιρείας U&S Unismack ΑΒΕΕ.

Η Unismack ABEE ιδρύθηκε το 2006 από την οικογένεια Στρατάκη στο Κιλκίς και ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοποριακών προϊόντων σνακ, με εξειδίκευση στις κατηγορίες Gluten & Allergen Free, Vegan, High Protein and Natural. Τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται υπό την εμπορική ονομασία Wellabys και με άλλα αναγνωρισμένα σήματα παγκοσμίως.

Η Unismack αποτελεί μία εταιρεία με ιδιαίτερα θετικά μεγέθη, καθώς το οικονομικό έτος 06.2017 – 06.2018, κατέγραψε έσοδα ύψους 4,78 εκατ. Ευρώ, επιτυγχάνοντας το 99% των πωλήσεών της σε αγορές του εξωτερικού. Κατά το τρέχον έτος, οι πωλήσεις της αυξάνονται με ρυθμό 35% και η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πλάνο επέκτασης, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. Ευρώ. Για το 2019, βασικοί στόχοι της Unismack είναι να τριπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα και να αξιοποιήσει ελκυστικές ευκαιρίες περαιτέρω διείσδυσης στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία υγιεινών σνακ παγκοσμίως.

Το Piraeus Taneo Capital Fund (PTCF) είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο στο οποίο συμμετέχει κατά 50% η Τράπεζα Πειραιώς και κατά 50% το Tαμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO), με σκοπό να επενδύει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη μικρομεσαίων Ελληνικών εταιριών με καινοτομία, εξαγωγικό προφίλ και ανταγωνιστικά προϊόντα. Από το 2011, το PTFC έχει υποστηρίξει σημαντικά όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου της Unismack, ενισχύοντας την υγιή και επιτυχή ανάπτυξη της εταιρείας τόσο σε πωλήσεις όσο και σε κερδοφορία. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, το PTFC δίνει τον απαραίτητο χώρο σε ένα νέο επενδυτή να υποστηρίξει το επόμενο βήμα ανάπτυξης της εταιρίας διεθνώς.

Η Lime Capital Partners Ltd (LCP) είναι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων που επενδύει το προσωπικό κεφάλαιο των συνεργατών της σε ευκαιρίες ανάπτυξης και ανάκαμψης, στους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των μεταλλείων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η πρώτη επένδυση των συνεργατών της LCP στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2012, με την εξαγορά της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., την οποία αναδιάρθρωσαν επιτυχώς και συνεχίζουν να διαχειρίζονται μέσω της εταιρείας συμμετοχών SI Foods Ltd.

Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, η LCP θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Unismack μαζί με την οικογένεια Στρατάκη.

Ο Δημήτριος Στρατάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Unismack Α.Ε. δήλωσε σχετικά: "Η συμφωνία αυτή είναι σημαντικό ορόσημο για την Unismack. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το PTCF για την εμπιστοσύνη τους να επενδύσουν στην επιχείρησή μας το 2011 και για την υποστήριξη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της επενδυτικής τους περιόδου. Είναι ευτυχές να βλέπουμε πως το όραμά μας να ηγηθούμε στην αγορά των υγιεινών σνακ προσφέροντας καινοτομία και υψηλής ποιότητας προϊόντα, έχει μεγάλη αποδοχή από τους πελάτες μας και τους καταναλωτές διεθνώς. Η απόφαση της Lime Capital Partners Ltd. να επενδύσει στην Unismack είναι μια απόδειξη αυτής της επιτυχίας και ψήφος εμπιστοσύνης στα φιλόδοξα πλάνα μας για το μέλλον. Καλωσορίζουμε τους εταίρους της Lime Capital στην οικογένεια της Unismack, ώστε μαζί να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση ανάπτυξης για τη Unismack σε διεθνές επίπεδο και στην Ελλάδα."

Ο Ίων Τσάκωνας, Διευθύνων Σύμβουλος του PTCF ανέφερε: "Το PTCF από την ίδρυσή του το 2008 έχει επενδύσει επιτυχώς σε ελληνικές εξαγωγικές και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Unismack έχοντας αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 400% από την αρχική μας επένδυση είναι πλέον έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα για την ανάπτυξή της διεθνώς. Το επενδυτικό της σχέδιο θα εκτελεστεί με την συνεργασία της Lime Capital Partners, έναν έμπειρο θεσμικό επενδυτή στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα. Ελπίζουμε η εταιρεία να συνεχίσει δυναμικά και μετά την αλλαγή σκυτάλης με τους νέους επενδυτές και την υλοποίηση του νέου επενδυτικού αναπτυξιακού πλάνου της. Η Unismack είναι απόδειξη ότι με σωστή στρατηγική, καλή οργάνωση, τιμιότητα προς τους αντισυμβαλλόμενους και καινοτομία, οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να διαπρέψουν παγκοσμίως."

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επενδύσουμε στην Unismack ΑΒΕΕ. Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιαστήκαμε από τη διοίκηση της Unismack, την καινοτομία στην ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και τις μεγάλες δυνατότητες διεθνούς ανάπτυξης που βλέπουμε για την εταιρεία", σημείωσε σχετικά ο Tom Seepers, Διευθύνων Σύμβουλος της Lime Capital Partners Ltd.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!