Οι ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της Silicon Valley

Σε «Μέκκα» της τεχνολογικής καινοτομίας φιλοδοξούν να μετατραπούν όλο και περισσότερες πόλεις, ευρωπαϊκές και μη, διεκδικώντας τον τίτλο της αμερικανικής Silicon Valley.

Μάλιστα τον τελευταίο καιρό καταβάλλουν όλο και μεγαλύτερες προσπάθειες δεδομένου ότι η λάμψη της Silicon Valley έχει αρχίσει να ξεθωριάζει ακόμα και για τα ίδια τα στελέχη της. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, το 60% των στελεχών πιστεύει ότι είναι πιθανό ή πολύ πιθανό το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας να μετακινηθεί από τη μέχρι σήμερα έδρα του μέχρι το 2023. Ποιοι είναι όμως οι επίδοξοι διεκδικητές του τίτλου;

Οι επίδοξοι διεκδικητές του τίτλου

Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι είναι εδώ και καιρό γνωστοί διεκδικητές του τίτλου της καινοτομίας. Ωστόσο μόνο μια ευρωπαϊκή πόλη τα έχει καταφέρει να μπει στην χρυσή τριάδα των μελλοντικών Innovation Hubs, τουλάχιστον στην συνείδηση των στελεχών. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της KPMG σε 740 στελέχη επιχειρήσεων από τον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, τα τρία κορυφαία - εκτός της Silicon Valley - παγκόσμια Innovation Hubs για την επόμενη τετραετία θεωρούνται η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, με το Λονδίνο και το Τόκιο να μοιράζονται την τρίτη θέση.

Την επόμενη θέση μοιράζονται από κοινού η Σαγκάη και η Ταϊπέι, ενώ οι υπόλοιποι κορυφαίοι κόμβοι τεχνολογικής καινοτομίας, παγκοσμίως, είναι η Σιγκαπούρη, η Σεούλ, Βοστόνη και Όστιν μοιράζονται την ίδια θέση, και ακολουθούν Βερολίνο, Χονγκ Κονγκ, Ουάσιγκτον, Παρίσι και Τελ Αβίβ. Τα κορυφαία αυτά hubs καινοτομίας προσελκύουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης νέων ιδεών και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφιακών ταλέντων με δυσεύρετες δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση.
  • Νέα Υόρκη
  • Πεκίνο
  • Λονδίνο και Τόκιο
  • Σαγκάη και Ταϊπέι
  • Σιγκαπούρη, Σεούλ, Βοστόνη και Όστιν
  • Βερολίνο
  • Χόνγκ Κονγκ
  • Ουάσινγκτον
  • Παρίσι
  • Τελ Αβίβ


Πόλος έλξης το Λονδίνο - Προσέλκυσε κεφάλαια 7,7 δισ. το 2018

Πρωταγωνίστρια αποδεικνύεται η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αφού συγκεντρώνει τους περισσότερους από τους παγκόσμιους κόμβους καινοτομίας και συγκεκριμένα επτά. Σύμφωνα με την έρευνα στις ΗΠΑ υπάρχουν πέντε από τα 15 κορυφαία κέντρα τεχνολογικής καινοτομίας του πλανήτη, ενώ η Ευρώπη εκπροσωπείται στην εν λόγω λίστα με τρία και η Μέση Ανατολή με ένα. Ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρώπη είναι η εξαιρετική επίδοση της Μεγάλης Βρετανίας, με τη βρετανική πρωτεύουσα να κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως, παρά τις σοβαρές αναταράξεις, που προκαλεί το Brexit.

Σε νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία κατευθύνθηκαν το 2018 κεφάλαια της τάξης των €7,7 δισ. Το ποσό αυτό είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο από αυτό που επενδύθηκε σε startups στη Γερμανία και 2,6 φορές το επίπεδο των επενδύσεων το startup οικοσύστημα της Γαλλίας.

Κομβικός ο ρόλος του 5G

Τα κορυφαία hubs καινοτομίας του κόσμου αναδεικνύονται στη μελέτη σύμφωνα με διάφορους παράγοντες. Κομβικό όμως ρόλο στην ανάδειξη μιας πόλης σε κέντρο ψηφιακής καινοτομίας παίζουν οι υποδομές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πορεία αυτών των πόλεων προς τα δίκτυα επόμενης γενιάς, 5G, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ψηφιακού τους προφίλ.

Ένας ακόμα παράγοντας μείζονος σημασίας είναι η διαθέσιμη «δεξαμενή ταλέντων», που καθένα από αυτά τα τεχνολογικά μεγαθήρια διαθέτει. Συμπληρωματικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αξιολόγηση είναι η νομοθεσία για την υποδοχή ταλέντων και επιχειρήσεων από άλλες χώρες, το κόστος ζωής, το επίπεδο ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η ελκυστικότητα μιας πόλης για τη γενιά των millennials.

insider.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!