Το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης, μήκους 8,5 χιλιομέτρων, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Τη σχετική μελέτη χρηματοδότησε ο Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας και την ανέθεσε στην Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με την ομάδα υποδομών και επενδυτικών έργων της Deloitte στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα για τις 100 Ανθεκτικές Πόλεις του Ιδρύματος Ροκφέλερ.

Την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να στραφεί επιτέλους προς τη θάλασσα επισήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου μέσα και από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και απώτερος σκοπός, η οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Όπως είπε, το πλαίσιο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο η διοίκηση του δήμου θα παραδώσει τόσο στην επόμενη δημοτική αρχή, όσο και στην επόμενη περιφερειακή αρχή για να το αξιοποιήσει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου που συντάσσει.

Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος επισήμανε ότι το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου ακολουθεί ρεαλιστική προσέγγιση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι σε συμφωνία με την κεντρική ιδέα που έχει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη του μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και έγινε μετά από διαβούλευση με τους φορείς.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος-πλαισίου παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Deloitte, Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Deloitte για τη Βόρεια Ελλάδα, και Χριστίνα Αμοιραδάκη, υπεύθυνη εκπόνησης του έργου.

Η περιοχή μελέτης εκτείνεται από τα δυτικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έως τον Κελλάριο Όρμο, που βρίσκεται στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμο Καλαμαριάς. Λόγω της ποικιλομορφίας του παραλιακού μετώπου, η υπό εξέταση περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες: ως Ζώνη Α ορίστηκε η ευρύτερη περιοχή πίσω από το λιμάνι, ως Ζώνη Β η Παλιά Παραλία μέχρι τον Λευκό Πύργο, ως Ζώνη Γ η Νέα Παραλία μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και ως Ζώνη Δ, η περιοχή του Κελλάριου Όρμου, πίσω από το Μέγαρο.

Για την Ζώνη Α με βάση τα πορίσματα της μελέτης κτηματομεσιτικής αγοράς και τις διεθνείς δοκιμασμένες πρακτικές, προτείνεται μια μεγάλης κλίμακας αστική ανάπλαση για την αναζωογόνηση της. Στο επίκεντρο της αστικής αναγέννησης της περιοχής είναι κυρίως να εξασφαλιστεί η σύνδεση με το κέντρο της πόλης, να βελτιωθεί η ποιότητα των δημόσιων υποδομών και ανοιχτών χώρων, καθώς και να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Για τη Ζώνη Β, προβλέπεται ότι η αστική ανανέωση της περιοχής θα επιτευχθεί μέσω επικεντρωμένων αναπλάσεων μεμονωμένων χώρων, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί από τον δήμο, όπως η επέκταση της Παλιάς Παραλίας με τη δημιουργία ξύλινης εξέδρας για πεζούς, η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από Τσιμισκή έως τη Λεωφόρο Νίκης και η ανάπλαση της Δημητρίου Γούναρη και της πλατείας Φαναριωτών.

Μετά την πρόσφατη ανάπλαση του μεγαλύτερου τμήματος της Ζώνης Γ (Νέα Παραλία) στόχος της αναγέννησης αυτής της περιοχής είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της, αυξάνοντας την προσβασιμότητα προς και από το κέντρο της πόλης και δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον κοντά στην ακτογραμμή.

Προτείνεται η μετεγκατάσταση των ναυτικών ομίλων Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Κελλάριου Όρμου και η ανάπτυξη νέας ψυχαγωγικής υποδομής κοντά στη θάλασσα (όπως κινηματογράφος, ενυδρείο, ή πισίνα).

Ακόμη, η ανάπλαση ενός από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της Θεσσαλονίκης, του πάρκου ΧΑΝΘ, σε έναν προορισμό «φιλικό προς τα παιδιά» που θα είναι σε θέση να φιλοξενεί ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες.

Τα Γυάλινα Κιόσκια της Νέας Παραλίας (η αξιοποίηση τους έχει δρομολογηθεί) και το πρώην μπαρ εστιατόριο “Maison Crystale” θα μπορούσαν, σύμφωνα με το σχέδιο, να εξασφαλίζουν στον δήμο Θεσσαλονίκης σταθερή ροή εσόδων, που θα διοχετευθούν στη συντήρηση των χώρων πρασίνου.

Η Ζώνη Δ είναι κατάλληλη περιοχή για ανάπλαση μεγάλης κλίμακας. Το όραμα για αυτήν την περιοχή είναι να εξελιχθεί σε σύγχρονο κόμβο για μουσικές, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου πολυδιάστατων προορισμών, δημόσιων πεζόδρομων και χώρων πρασίνου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει αρκετούς μεγάλους κενούς χώρους και βελτιωμένη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο.

ered.gr




Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!