Ξεκινούν και επίσημα οι επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Με την επιστολή που έστειλε προχθές Δευτέρα η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία ξεκινούν και επίσημα οι επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κοινοπραξία των επενδυτών που ανέλαβε το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης στόχος είναι τα έργα να ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα απ΄όσο προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης και συγκεκριμένα στα τέλη του 2022. Αρκεί, βέβαια, να προχωρήσουν γρήγορα και χωρίς κωλύματα οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

Είχε προηγηθεί, όπως έγραψε το insider.gr η ομόφωνη έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου που περιλαμβάνει τόσο τις υποχρεωτικές επενδύσεις όσο και τις υπόλοιπες επενδύσεις από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας.

Στο επίκεντρο των επενδύσεων βρίσκεται η επέκταση του 6ου προβλήτα. Ένα έργο που εκτός από υποχρεωτικό θεωρείται και επιβεβλημένο καθώς μόνο έτσι θα μπορεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να υποδέχεται πλοία μεγάλης χωρητικότητας, μια απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί το λιμάνι μεταφορικός κόμβος διεθνούς εμβέλειας για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.

Τα έργα για την επέκταση του 6ου προβλήτα αφορούν την κατασκευή:
  • Νέου πρόσθετου κρηπιδώματος μήκους τουλάχιστον 440 μέτρων, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 400 μέτρα πρέπει να έχουν ωφέλιμο βάθος -16,5μ. τουλάχιστον.
  • Πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων, κατά μήκους του παραπάνω νέου κρηπιδώματος.
  • Όλων των συμπληρωματικών έργων υποδομής που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητας του νέου κρηπιδώματος και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης.
  • Ακόμη στην επένδυση περιλαμβάνεται η προμήθεια εξοπλισμού του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και του Σταθμού Χύδην Φορτίου, στον 6ο Προβλήτα καθώς και επενδύσεις γενικής ανάπτυξης λιμένα, περιλαμβανομένων των Έργων Αποκατάστασης του Κτιρίου του Παλαιού Τελωνείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Ανεξάρτητου Μηχανικού, με αντικείμενο την επίβλεψη των πρώτων υποχρεωτικών επενδύσεων και την έκδοση Συμπληρωματικής Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης από την ΟΛΘ Α.Ε., ύψους 20 εκατ. ευρώ.

insider.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!