Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ολοκληρώνονται τα έργα στον διάδρομο 10-28, το Φθινόπωρο η λειτουργία του

Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του μήνα ένα από τα πλέον μακροχρόνια έργα υποδομής στην Ελλάδα. Όπως μαθαίνει το ypodomes.com λίγες μέρες απομένουν μέχρι να μπουν και οι τελευταίες πινελιές στο έργο επέκτασης του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία. Το έργο που ξεκίνησε το 2005 (υπεγράφη στις 31.10.05)και πέρασε από τα "σάραντα κύματα" λίγο πριν την εκπνοή του απέσπασε και μία συμπληρωματική σύμβαση 2,3εκατ.ευρώ για έκτακτες εργασίες.

Αυτό όμως που έχει πιο μεγάλο ενδιαφέρον είναι πότε θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία και θα αρχίσουν τα αεροσκάφη να τον χρησιμοποιούν. Όπως σημειώνουν πηγές από την Fraport Greece από την στιγμή που θα παραλάβουν τον νέο διάδρομο, θα χρειαστεί ένα διάστημα έξι-οκτώ μηνών προκειμένου να "γραφτεί" ένα εγχειρίδιο, ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ασφαλή χρήση του διαδρόμου που θα προβλέπει τα πάντα. Αυτό όπως λένε οι ίδιοι, θα απαιτήσει την συνεργασία πολλών φορέων και εκτός από τη Fraport Greece, της ΥΠΑ και των αεροπορικών εταιρειών. Ένας πρώτος στόχος είναι ο διάδρομος να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά περίπου στη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου (Οκτώβριο-Νοέμβριο). Το έργο κατασκευάζει η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ. Συμπερασματικά, και τη φετινή σεζόν το σύνολο των πτήσεων θα κληθεί να εξυπηρετήσει ο υφιστάμενος διάδρομος (ο 16/34).

Ο διάδρομος 10-28 στην ολοκληρωμένη μορφή του θα έχει μήκος 3,4 χλμ (περίπου 1.046 μέτρα μακρύτερος) θα μπορεί να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις και θα διαθέτει σύστημα ILS που θα λύσει το μόνιμο πρόβλημα της προσγείωσης με ομίχλη.

Παραμένοντας στο πεδίο των έργων, η κατασκευή του νέου τέρμιναλ προχωρά με γοργά βήματα. Περίπου 6 μήνες μετά την τελετή θεμελίωσης του, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πάσσαλοι και το υπόγειο παρά τον βαρύ χειμώνα που πέρασε η πόλη που πολλές φορές γινόταν εμπόδιο στην εκτέλεση των εργασιών. Αυτά τα έργα αναβάθμισης εντάσσονται στο πρόγραμμα επενδύσεων της Fraport Greece, έχουν εκτιμώμενο κόστος 90 εκατ.ευρώ και ανάδοχος εταιρεία είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η ολοκλήρωση των έργων εκτιμάται για το 2020. Τότε το νέο τέρμιναλ θα "ενωθεί" με το υφιστάμενο το οποίο στη συνέχεια θα δεχθεί μία εκτεταμένη ανακαίνιση σε όλους τους χώρους για να υπάρχει το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών.

Κινητικότητα έχουμε και στην επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το "Μακεδονία" και όπως αναφέραμε σε χθεσινό ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν οι τοπογραφικές μελέτες. Το έργο θα είναι υπέργειο (πάνω σε γέφυρα) και έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ Fraport και Αττικό Μετρό για την χωροθέτηση του τερματικού σταθμού. Στόχος είναι η ωρίμανση του έργου μελετητικά για να ακολουθήσει η εύρεση χρηματοδότησης, πιθανότατα από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

του Νίκου Καραγιάννη
ypodomes.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!