IRI: Άνοδος 2,7% το 2018 στην αγορά σούπερ μάρκετ

Άνοδο 2,7% εκτιμά η IRI πως κατέγραψε η αγορά σούπερ μάρκετ το 2018, όσον αφορά την αξία πωλήσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που η αγορά καταγράφει άνοδο, καθώς και το 2017 υπολογίζεται πως είχε αυξηθεί κατά 2,3%.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της IRI για το σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία αφορούν τις πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο Μάρτιος του 2018 ήταν ο καλύτερος μήνας για την περσινή χρονιά, καθώς σημειώθηκε αύξηση τόσο της αξίας όσο και του όγκου πωλήσεων της τάξεως του 13,4%, ενώ από την άλλη αξίζει να σημειωθεί πως ο Δεκέμβριος του 2018 ήταν πτωτικός για την αγορά σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο καταγράφηκε κάμψη πωλήσεων της τάξεως του 0,7% σε αξία και του 0,9% σε όγκο πωλήσεων. Σε επίπεδο κατηγοριών, και οι τρεις giga-categories κατέγραψαν άνοδο το 2018. Τα είδη νοικοκυριού (Household) πρωταγωνίστησαν με άνοδο 4% σε αξία πωλήσεων και 3,5% σε όγκο πωλήσεων, ενώ τα τρόφιμα γνώρισαν αύξηση 2,7% σε αξία και 2,2% σε όγκο. Επίσης, σε θετικό πρόσημο κινήθηκαν και τα είδη προσωπικής φροντίδας (ΗΒΑ) με άνοδο 1,3% σε αξία και 2,8% σε όγκο πωλήσεων.

Όσον αφορά τις 11 μικρότερες αλλά βασικές κατηγορίες που παρουσιάζει το MarketView της IRI, οι 9 εξ αυτών κατέγραψαν άνοδο το 2018, με τα βοηθήματα μαγειρικής (Cooking aids, Ingredients & Condiments) και τα αλκοολούχα ποτά να είναι οι μόνες που είχαν απώλειες όσον αφορά την αξία πωλήσεων. Βέβαια, η αξία πωλήσεων των αλκοολούχων υποχώρησε οριακά (-0,2%), ενώ στην περίπτωση των βοηθήματων μαγειρικής η κάμψη ήταν αρκετά πιο σημαντική (-4,7%). Μάλιστα, η συγκεκριμένη είναι και η μοναδική κατηγορία στην οποία υποχώρησε και ο όγκος πωλήσεων την προηγούμενη χρονιά (-3,8%).

Τέλος, η ΙRI υπολογίζει πως το 2018 το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας κυμάνθηκε στο 15,7% καταγράφοντας κάμψη -1,3%.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!