Πράσινο φως για το Costa Navarino της Κρήτης

Λίγο πιο κοντά στη γραµµή εκκίνησης βρίσκεται η σχεδιαζόµενη τουριστική επένδυση στην Τριόπετρα, στο Νότιο Ρέθυµνο της Κρήτης. Με πρόσφατη απόφασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, προχώρησε στη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας της έκτασης 1,2 χιλιάδων στρεµµάτων, όπου η κυπριακών συµφερόντων εταιρεία Emerald Developments θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωµένο τουριστικό συγκρότηµα. Ουσιαστικά, η απόφαση Σταθάκη επιτρέπει στους επενδυτές να προχωρήσουν στην πολεοδόµηση της έκτασης, δηλαδή να καθορίσουν µέσω µελετών το είδος των χρήσεων (π.χ. κατοικία) που θα αναπτυχθούν, τον συντελεστή δόµησης των κτιρίων κ.λπ.

Οπως εξηγούν στο «Εθνος» πηγές κοντά στο έργο, θα αρχίσει να δηµιουργείται η πολεοδοµική µελέτη, δηλαδή η µακέτα της τουριστικής επένδυσης στην Τριόπετρα, γεγονός που θα επιτρέψει να προσδιοριστεί το ύψος των απαιτούµενων κεφαλαίων που τοποθετούνται σε πολλές εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ.

Τι θα κατασκευαστεί

Το επενδυτικό σχέδιο της Emerald, που εκτιµάται ότι θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί τουλάχιστον σε διάστηµα δύο ετών, περιλαµβάνει την κατασκευή ενός προορισµού µε στόχο την προσέλκυση τουριστών υψηλών εισοδηµατικών κατηγοριών από τη Γερµανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τις σκανδιναβικές χώρες και, βέβαια, την Ελλάδα. Θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα υλοποιηθεί σε έκταση περίπου 270 στρεµµάτων από τα οποία θα δοµηθούν µόλις 22.000 τ.µ.

Σε αυτά θα δηµιουργηθεί ένα πέντε αστέρων ξενοδοχείο δυναµικότητας 155 δωµατίων, από τα οποία 29 θα είναι σουίτες και έξι σουίτες βίλας, ενώ το ελάχιστο µέγεθος θα είναι 55 τ.µ. Σύµφωνα µε την Emerald Development, τα µισά δωµάτια θα διαθέτουν δική τους πισίνα και θέα στη θάλασσα. Στη φάση αυτή θα δηµιουργηθούν σε επιφάνεια 9.400 τ.µ. 23 υπερπολυτελείς κατοικίες, από 250 έως 550 τ.µ. η καθεµία, και 10 µικρότερου µεγέθους σπίτια, αλλά και αίθουσα θαλασσοθεραπείας (spa) που θα καταλαµβάνει επιφάνεια 2.700 τ.µ. Θα κατασκευαστεί ακόµη γήπεδο γκολφ εννέα οπών, αλλά και συνεδριακό κέντρο 1.400 τ.µ.

Η δεύτερη φάση της επένδυσης, που θα ξεκινήσει αφότου ολοκληρωθεί το ξενοδοχείο, αφορά την υλοποίηση ενός συµπλέγµατος κατοικιών-χωριού, το οποίο θα αναπτυχθεί αµφιθεατρικά και θα παραπέµπει στο πετυχηµένο µοντέλο λειτουργίας του Costa Navarino. Θα περιλαµβάνει παραδοσιακή πλατεία, καταστήµατα εστίασης και αναψυχής και εκκλησία. Το χωριό θα περιλαµβάνει ακόµη έναν ειδικά διαµορφωµένο χώρο (exclusive country club) που θα διαθέτει από 8 έως 12 γήπεδα τένις, εσωτερικές και υπαίθριες πισίνες, γυµναστήριο, αίθουσα γυµναστικής, θεµατικό πάρκο αναψυχής για παιδιά κ.λπ. Στόχος, σύµφωνα µε την Emerald Development, είναι το τουριστικό χωριό να µετατραπεί σε προορισµό για όλο τον χρόνο, προσφέροντας δραστηριότητες που σχετίζονται µε τον αγροτουρισµό, την ορειβασία, τις υποβρύχιες καταδύσεις, το σέρφινγκ και το ψάρεµα. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεδοµένου ότι το έργο έχει να διανύσει µακρύ δρόµο, από πλευράς γραφειοκρατίας, η έναρξη της κατασκευής τοποθετείται τέλη του 2020 - αρχές 2021.

Η συγκεκριµένη επένδυση ανήκε στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Dolphin Capital Investors, η οποία προχώρησε πριν από έναν περίπου χρόνο στην πώληση του έργου στην κυπριακή εταιρεία Deniage, που συνδέεται µε µεγάλο αραβικό όµιλο. Το τίµηµα που είχε αλλάξει χέρια, τότε, το πρότζεκτ ανέρχεται σε 4,1 εκατ. ευρώ. H Emerald Development, η οποία θα υλοποιήσει την επένδυση, ανήκει στον κυπριακό όµιλο εταιρειών του Φώτου Φωτιάδη, που ιδρύθηκε το 1942 και δραστηριοποιείται και στα Βαλκάνια, στους τοµείς της ζυθοποιίας, της αγοράς ακινήτων και των χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών. H Emerald Developments, που έχει ως έδρα στην Αθήνα, έχει αναπτύξει δύο µεγάλα συγκροτήµατα κατοικιών στη Γλυφάδα και στο Ελληνικό.

Πηγή: ethnos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!