Εκποιείται το εμπορικό σήμα της Shelman

Πριν από περίπου πέντε χρόνια η Shelman, μία απ' τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ξύλου στη χώρα μας την οποία ίδρυσε ο Παναγιώτης Ηλιάδης, κατέβασε ρολά υπό το βάρος σοβαρών οικονομικών υποχρεώσεων και κάθετης υποχώρησης των πωλήσεων. Είχε προηγηθεί το 2010 η εξαγορά της εταιρείας από την εταιρεία Alpha Wood, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αδαμόπουλου – Αγοραστού.

Έκτοτε ξεκινά η διαδικασία ικανοποίησης των πιστωτών της εταιρείας. Ωστόσο οι προσπάθειες εκποίησης των εργοστασίων, σε Χαλκίδα και Κομοτηνή, και των ιδιόκτητων λιμενικών εγκαταστάσεων δεν έχουν τελεσφορήσει.

Τώρα ο σύνδικος κ. Νίκος Μπούρμπος εκποιεί το εμπορικό σήμα της γνωστής βιομηχανίας (ΣΕΛΜΑΝ - SHELMAN) με τιμή πρώτης προσφοράς 200.000 ευρώ. Η εκποίηση, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και θα διενεργηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Σύμφωνα με την περίληψη της έκθεσης εκποίησης η δαπάνη μεταβιβάσεως και όλα τα έξοδα θα βαρύνουν τον υπερθεματιστή.

Τα προβλήματα

H Shelman ήταν ένα από τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας που μεσουράνησαν στην Ελλάδα για περισσότερες από πέντε δεκαετίες και αποτελούσε σημείο αναφοράς στον ευρύτερο κλάδο της ξυλείας στην Ελλάδα.

Τα οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, είχαν διαφανεί ήδη προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Μάλιστα το 2008 κλείνει με ζημιές 20 εκατ.ευρώ και υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ...

Τότε η Alpha Wood θα φανεί ως ο «ιππότης με τη λευκή στολή» εξαγοράζοντας αντί 11 εκατ. ευρώ την εταιρεία. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει μια μέρα που θα γίνω ιδιοκτήτης της Σέλμαν» είχε υποστηρίξει με ειλικρίνεια ο κ. Αντώνης Αδαμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την εξαγορά της Σέλμαν. «Θα αυξήσουμε την παραγωγή για να μειώσουμε το κόστη και ταυτόχρονα θα ενισχύσουμε τις εξαγωγές. Θα αναστήσουμε την εταιρεία» υποστήριζε τότε με ενθουσιασμό δρομολογώντας ένα πλάνα αναδιάρθρωσης. Κάθε προσπάθεια όμως έπεσε στο κενό και πλέον η Shelman απειλούσε ευθέως ακόμα και την «νοικοκυρεμένη» τότε Alpha Wood, την οποία είχε ιδρύσει ο κ. Αδαμόπουλος το 1981 στη Λάρισα.

Στα τέλη του 2010, η ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης υποχρεώνει τους μετόχους να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσουν σε ΑΜΚ 14 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις παραμένουν υψηλές, άνω των 110 εκατ.ευρώ. Τους επόμενους μήνες η κατάσταση δυσχεραίνει και λόγω της μειωμένης ζήτησης για προϊόντα ξύλου και κατ΄ επέκταση λόγω της υποχώρησης των πωλήσεων της, η παραγωγή στα εργοστάσια στο Βασιλικό Χαλκίδας και την Κομοτηνή προσαρμόστηκε σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, ενώ μέρος του προσωπικού τίθεται σε διαθεσιμότητα

Η αναστολή λειτουργίας

Αρχές του 2012 αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου στη Χαλκίδα, με τη διοίκηση να κατηγορεί τους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν ως υπαίτιους. Για ένα διάστημα επαναλειτουργεί, μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 όταν μπαίνει οριστικό λουκέτο. Τότε το Σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για επιχειρηματικά "παιχνίδια" των μετόχων και ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "αν κλείσει το εργοστάσιο θα είναι αποτελέσματα γενικότερων σχεδιασμών του επιχειρηματία" και σημείωνε πως το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει μεταφορά πελατών, κεφαλαίων και παραγωγής από τη Σέλμαν στην Alfa Woods, κατηγορίες τις οποίες είχε αντικρούσει η ιδιοκτησία με τον χαρακτηρισμό "συκοφαντικές".

Ακολουθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, σχέδιο που δεν ευδοκιμεί και ακολούθως η αίτηση πτώχευσης το 2014, η οποία γίνεται δεκτή.

Σημειώνεται πως από το 2016 που επιχειρείται η εκποίηση των παραγωγικών μονάδων υπάρχουν πάντα σενάρια για την ύπαρξη επενδυτών που θα μπορούσαν να αναβιώσουν τη βιομηχανία. Πέραν τούτου όμως τίποτε.

του Στέλιου Μορφίδη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!