Real estate: Ισραηλινοί και Λιβανέζοι η νέα δύναμη

Hχηρό «παρών» στην ελληνική αγορά, είτε πρόκειται για την αγορά real estate, κυρίως στον τομέα των κατοικιών, είτε για τουριστικά ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, δίνουν εσχάτως ισραηλινά και λιβανέζικα κεφάλαια, που προστίθενται και αυτά μαζί με τα κινέζικα, τα ρώσικα και τα τούρκικα στον κατάλογο των ξένων επενδυτών εκτός Ε.Ε. που αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Tου λόγου το αληθές πιστοποιούν και τα νούμερα από την «Golden Visa», όπου οι επενδυτές από τον Λίβανο έχουν ανέβει στην τέταρτη θέση, με βάση τα τελευταία στοιχεία έως και τα μέσα Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που την πόρτα των τραπεζών και των μεγαλοσυμβούλων ακινήτων χτυπούν ισραηλινά funds που ενδιαφέρονται για πιο μαζικές κινήσεις όσον αφορά τις αγορές ακινήτων. Στο στόχαστρο βρίσκονται και γνωστά ξενοδοχειακά ακίνητα, στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος που υφίσταται αυτή τη στιγμή για τον τουρισμό της Αθήνας και όχι μόνο.

H περίπτωση του Fattal Group

H περίπτωση του Fattal Group, που βρίσκεται πίσω από την αλυσίδα ξενοδοχείων Leonardo Ηotels, είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ξένων επενδυτών που αναζητούν, την τελευταία διετία τουλάχιστον, το κατάλληλο πάτημα για την είσοδό του στην αθηναϊκή ξενοδοχία. Ο όμιλος, ο οποίος έχει κινηθεί αθόρυβα στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, κατέθεσε προ ημερών τη μία από τις τρεις προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου «Esperia» επί της οδού Σταδίου στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιεί ο ΕΦΚΑ για την αξιοποίηση κενών ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο οι προσπάθειες για την παρουσία του στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει νωρίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι οι Ισραηλινοί είχαν έρθει, κατά τις πληροφορίες, πολύ κοντά στη μίσθωση ενός άλλου «ασφαλιστικού» ξενοδοχείου στο κέντρο, για το οποίο επίσης αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του. Ο λόγος για το ακίνητο στην Κάνιγγος 21, ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), που παραμένει και αυτό κενό τα τελευταία χρόνια, έχοντας πέσει θύμα της κρίσης που βίωσε ο τουρισμός της Αθήνας στο τέλος της περασμένης δεκαετίας.

Oι επαφές μεταξύ των Ισραηλινών και της διοίκησης του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δεν κατέληξαν σε οριστική συμφωνία, με αποτέλεσμα τώρα οι Ισραηλινοί να κυνηγούν το «Εsperia» της Σταδίου και το ΤΕΑ- ΕAΠΑΕ να έχει δύο άλλες -τουλάχιστον- προσφορές για τη μίσθωση του ακινήτου, τη μία από τη Zeus International του πολύ δραστήριου Χάρη Σιγανού και την άλλη από γνωστό επιχειρηματία της Κρήτης που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης ξενοδοχείων.

O όμιλος Fattal, με ιδρυτή τον David Fattal, o οποίος ξεκίνησε από πολύ νωρίς στον τομέα της φιλοξενίας τη δεκαετία του '80 για να ιδρύσει το 1998 τα Fattal Hotels, διαθέτει αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του πάνω από 190 ξενοδοχεία, με 35.760 δωμάτια και 14.000 εργαζομένους σε 17 χώρες, εκ των οποίων τα 39 στο Ισραήλ. «Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο φιλοξενίας στο Ισραήλ με 16.700 δωμάτια υπό τη διαχείρισή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το 2007 η αλυσίδα αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη ανοίγοντας το πρώτο της ξενοδοχείο στο Βερολίνο και σταδιακά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ιταλία κ.ά. Το μεγάλο άλμα πραγματοποιήθηκε πριν από μία δεκαετία όταν ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου 12 ξενοδοχείων στο Ισραήλ, ενώ ισχυρή παρουσία με 45 ξενοδοχεία διαθέτει πλέον και στη Γερμανία.

O όμιλος διαθέτει παρουσία μέσω κοινοπρακτικού σχήματος και στην Κύπρο, ενώ στα υπό διαχείριση brands του ομίλου περιλαμβάνονται τα Leonardo, Herods, U Hotels, Hotel Rothschild 22 και NYX Hotels.O ελληνικός τουρισμός πάντως είναι από τους πρώτους κλάδους για την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε αυτή τη συγκυρία σε όλη την Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο project με έμφαση τον τουρισμό υγείας σχεδιάζεται στη Ρόδο με τη συμμετοχή ισραηλινών κυρίως αλλά και αμερικανικών κεφαλαίων.

Έστω και αν στην παρούσα φάση τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή έχουν μπλοκάρει -κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική- τις διαδικασίες, η τουριστική επένδυση της Αμαρτος Οικολογική στη Ρόδο, για την πεντάστερη επένδυση δυναμικότητας 135 δωματίων σε ακίνητο 48 στρεμμάτων στην περιοχή της Κρητηνίας, στοχεύει στον ιατρικό τουρισμό και περιλαμβάνει συνεδριακό κέντρο, κέντρο αποθεραπείας σοβαρών παθήσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Πέραν του ξενοδοχειακού κλάδου, μεγαλομεσίτες και τράπεζες έχουν γίνει αποδέκτες του ενδιαφέροντος από Ισραηλινούς -και όχι μόνο- για μαζικές αγορές κατοικιών και μικρών διαμερισμάτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, θεωρώντας ότι η ελληνική πρωτεύουσα είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων που παρουσιάζει ακόμη σημαντικές ευκαιρίες στον οικιστικό τομέα. Και αν ο αρχικός στόχος ήταν η μετατροπή τους για τουριστική χρήση, τώρα και με δεδομένα αφενός τη μεγάλη αύξηση της προσφοράς κατοικιών τύπου Airbnb, αφετέρου το μεγάλο στοκ των παλαιών ακινήτων του κέντρου από τις δεκαετίας του '50 και του '60, η τάση είναι οι ανακαινίσεις σε σύγχρονα διαμερίσματα προς εξασφάλιση υπεραξιών είτε από την ενοικίαση είτε ακόμη και από την πώληση.

Mάλιστα, το discount που έχουν φτάσει να ζητούν για μαζικές αγορές ακινήτων από τις τράπεζες, οι οποίες είναι ιδιοκτήτριες μεγάλου αριθμού παλαιών διαμερισμάτων, μπορεί να φτάνει ακόμη και το 40%. Εκτός από την αγορά της Αθήνας, ενδιαφέρον από ισραηλινά επενδυτικά κεφάλαια με δραστηριότητα κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες και στη Θεσσαλονίκη για ακίνητα του κέντρου ή ακόμη και εμβληματικά κτίρια που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της συμπρωτεύουσας. Γνωστά ακίνητα της πόλης («Καραβάν Σαράι», πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη»), έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο, έστω και αν οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα με οριστικά συμβόλαια.

«Tο ενδιαφέρον πάντως είναι δεδομένο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι μεγαλομεσίτες ακινήτων, εστιάζοντας και στην προοπτική του Μουσείου Ολοκαυτώματος που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις αγορές στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης και της σύνδεσης, διαχρονικά, των Ισραηλινών με τη συμπρωτεύουσα. Οι Ισραηλινοί φιγουράρουν μαζί με τους Τούρκους στις πρώτες θέσεις των ενδιαφερομένων και για αγορές μικρότερων ακινήτων, κυρίως κατοικιών, στη συμπρωτεύουσα, για τη χρήση τους ως ακίνητα εισοδήματος (π.χ. μέσω βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων μέσα από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες). Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται και στην πρώτη θέση, με βάση τα στοιχεία των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, ως προς τις διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών της πόλης για τη φετινή χρονιά, από την τρίτη θέση στην οποία βρίσκονταν το 2017.

Oι Λιβανέζοι

Aπτό, κυρίως στην Αθήνα αλλά και εκτός, είναι το ενδιαφέρον αγοραστών από τον Λίβανο για ακίνητα στη χώρα μας, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με βάση τις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής έως και τα μέσα Δεκεμβρίου για το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» με τις αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Επί συνόλου 3.784 αδειών από την αρχή του προγράμματος «Golden Visa» το 2013, μετά τους Κινέζους, τους Ρώσους και τους Τούρκους, η τέταρτη χώρα ως προς τον συνολικό αριθμό χορηγήσεων αδειών διαμονής είναι ο Λίβανος με 132 άδειες.

Tα νούμερα μάλιστα είναι συνεχώς ανοδικά για τους Λιβανέζους αγοραστές που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ οι άδειες που έχουν δοθεί σε επενδυτές από τον Λίβανο έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2017. Εκτός του real estate και στην περίπτωση αυτή, ο κλάδος του τουρισμού προσελκύει κεφάλαια από τον Λίβανο τόσο για την Αθήνα όσο και για γνωστούς και ώριμους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι για παράδειγμα η Μύκονος.

Aρκεί να αναφερθεί ότι λιβανέζικα κεφάλαια σε συνεργασία και με αντίστοιχα ελληνικά βρίσκονται πίσω από το νέο πολυτελές ξενοδοχείο «Aegon» των 76 δωματίων που κατασκευάζεται ήδη στη Μύκονο και θα είναι έτοιμο, εκτός απροόπτου, για τη θερινή σεζόν του 2019. Το νέο ξενοδοχείο θα φέρει το πολυτελές εμπορικό σήμα Autograph Collection του ομίλου Marriott, σηματοδοτώντας την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του ξενοδοχειακού κολοσσού σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, πολύ δυνατά έχει μπει η εταιρεία Yasbek, λιβανέζικων συμφερόντων, η οποία ετοιμάζεται να φέρει από το νέο έτος το brand Αutograph στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, στην οδό Ακαδημίας, διεκδικεί επίσης το πρώην «Esperia», ενώ θέλει να αποκτήσει παρουσία και στον Πειραιά. Το νέο «Academia», το πρώτο για την αλυσίδα Autograph στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου θα έχει 60 πολυτελή δωμάτια και roof garden με θέα την Ακρόπολη, ενώ από την πλευρά της η Yasbek έχει μισθώσει το ακίνητο από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ήδη από το τέλος του 2017 για περίοδο 30+10 ετών, υλοποιώντας μία επένδυση άνω των 7,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία με σύμμαχο και στην περίπτωση αυτή τον όμιλο της Marriott έχει υποβάλει προσφορά στον ΕΦΚΑ για τη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην «Esperia» στη Σταδίου (σ.σ.: η τρίτη και τελευταία πρόταση έχει υποβληθεί από το δίδυμο του ομίλου Βερούκα της γνωστής αλυσίδας Bazaar σε συνεργασία με τον γαλλικό όμιλο της Accor), ενδεικτικό αφενός του ενδιαφέροντος που διατηρεί για την αγορά ξενοδοχείων πολυτελείας της Αθήνας, αφετέρου των κεφαλαίων που είναι διατεθειμένη να επενδύσει στον ελληνικό τουρισμό, αφού ο επενδυτής του «Esperia» πρέπει να διαθέσει κατ' ελάχιστον 10,5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του κτιρίου σε 5άστερη μονάδα. Παράλληλα, η Υasbek έχει βολιδοσκοπήσει και την αγορά του Πειραιά, η οποία ως γνωστόν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα των ξενοδοχειακών επενδύσεων για σύγχρονες μονάδες.

Tης Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!