Quest Holdings: Πού θα επενδύσει έως 100 εκατ. μέχρι το 2021

Eπενδύσεις που μπορούν να ανέλθουν στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρω μέχρι το 2021 δρομολογεί η Quest Holdings, εστιάζοντας τόσο στην οργανική ανάπτυξη των θυγατρικών της όσο και στην αναζήτηση νέων ευκαιριών για την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέους κλάδους.

H διοίκηση του ομίλου που διαθέτει 8 θυγατρικές σε 5 κλάδους (εμπορίου προϊόντων πληροφορικής, υπηρεσίες πληροφορικής, ταχυδρομικές υπηρεσίες, ΑΠΕ και ηλεκτρονικές συναλλαγές-πληρωμές) και απασχολεί 1.600 εργαζόμενους, ανέφερε σε ενημερωτική συνάντηση πως στόχος είναι οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα επίπεδα των 600 εκατ.ευρώ στο τέλος της ίδιας περιόδου. Ήδη, όπως σημειώθηκε, η τρέχουσα χρήση αναμένεται να ολοκληρωθεί με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και έσοδα κοντά στα 500 εκατ.ευρώ.

O πρόεδρος του ομίλου, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε πως αν και στόχος είναι η οργανική ανάπτυξη του ομίλου, πάντοτε εξετάζεται το ενδεχόμενο εξαγορών και ανάπτυξης δραστηριοτήτων κατά κύριο λόγο συναφείς με τις υπάρχουσες, κινούμενες σε ομόκεντρους κύκλους με αυτές. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στο mobility, αλλά και το IoT (internet of things).

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν αφορούν την δραστηριότητα του ομίλου στον κλάδο των ταχυμεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η ACS, θυγατρική του ομίλου συμμετοχών, δρομολογεί επένδυση 40 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία νέου, σύγχρονου κέντρου διανομής στο Αιγάλεω, σε έκταση 27 χιλ. τ.μ. (σ.σ. πρόκειται για έκταση που στέγαζε αποθήκες του ΟΤΕ και το οποίο πωλήθηκε μέσω διαγωνισμού) που έχει ήδη αγοραστεί. Το νέο κέντρο θα αντικαταστήσει τα δύο υπάρχοντα της εταιρείας, σε Κρυονέρι και Ταύρο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το ά εξάμηνο του 2020. Τα στελέχη του ομίλου ανέφεραν πως η επένδυση αυτή θα δώσει νέα δυναμική στην ACS ώστε να καρπωθεί τη σημαντική ανάπτυξη που αναμένεται από δραστηριότητες e-commerce τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της ενέργειας, μέσω της Quest Energy. Με την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την Quest Συμμετοχών A.E.,και την εξαγορά 9 εν λειτουργία φωτοβολταικών σταθμών συνολικής ισχύος 12MW στη διετία 2017-2018, η εταιρεία εισέρχεται σε μια νέα φάση λειτουργίας και ανάπτυξης, προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα και επενδύσεις της. Σήμερα διαθέτει μονάδες δυναμικότητας 12,7 MW και στόχος είναι η αύξηση στα 20 MW μέσω εξαγορών Φ/Β πάρκων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των ηλεκτρικών συναλλαγών, η Cardlink που λειτουργεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο POS τερματικών στην Ελλάδα εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης έπειτα από τη μεγάλη ανάπτυξη των εργασιών της τη τελευταία διετία. Παράλληλα, η διοίκηση τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τις δύο συνεργαζόμενες τράπεζες για την επέκταση της υπάρχουσας συμφωνίας συνεργασίας για την περίοδο έως το 2025.

Tέλος, στο σκέλος των υπηρεσιών πληροφορικής (Unisystems) εκτιμήθηκε πως οι προοπτικές είναι θετικές, ιδίως στις αγορές του εξωτερικού όπου θα επιδιωχθεί η ανάληψη νέων συμβάσεων, ενώ το σκέλος των προϊόντων πληροφορικής – τεχνολογίας (ICT προϊόντα), μέσω των Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line και iStorm, για το σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πιθανότατα όμως με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς του εννεαμήνου, αλλά με βελτιωμένη κερδοφορία.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο ιδρυτής της Quest Holdings, Θ. Φέσσας, σημείωσε πως έπειτα από 38 χρόνια δραστηριοποίησης του ομίλου στην Ελλάδα, στόχος του ιδίου είναι σταδιακά να μεταφέρει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της διοίκησης στους επαγγελματίες manager, όπως σημείωσε, ακολουθώντας και υλοποιώντας τις αρχές του business continuity. Χαρακτήρισε θετικό τον μέχρι σήμερα απολογισμό των 38 ετών παρουσίας του ομίλου στην αγορά, παρά τις αστοχίες και τις χαμένες ευκαιρίες που καταγράφηκαν στην πορεία αυτή. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να επιτευχθεί η περίφημη ανάπτυξη.

Tου Nίκου Xρυσικόπουλου
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!